Пасаран или но пасаран

Пасаран или но пасаран

 

 

Себичност. Егоизъм. Ние, по-заможните и по-богатите, не искаме да сме заедно с бедняците. Не искаме да им помагаме. Не искаме те да живеят на наш гръб. Искаме отделни спални вагони. Отделен ВИП вход. Отделна бизнес класа. Отделна държава.

Това е против основните начала не само на европейската общност. Това е против основните начала на развития свят.

Който проумя след кървавия опит от двете световни войни (а и след предсказанията на Кейнс), че не може една държава да  напредва и да процъфтява за сметка на другите държави и в ущърб на съседите си. Пък и в съвременния свят всички сме съседи.

Блестящ пример за поука и осмисляне на опита от двете световни касапници беше американският план „Маршал”. Когато богатата Америка помогна и на Европа, и на Япония, и на всички, които се нуждаеха от помощ, за да се измъкнат от погромите на войната и да тръгнат напред. (Тогава устремените към сияйните върхове на комунизма България и СССР на Сталин отказаха помощта на коварните капиталисти. И прокопсаха…)

А преди плана Маршал какво беше? Издивялото от национализъм, патриотизъм и родолюбски раздувки природонаселение на Европа си устрои Първата Световна Кървава Касапница. А тази касапница струваше пари. И откъде да дойдат тези пари? От САЩ разбира се, които си гледаха деловия живот и не бяха обхванати от европейската националистическа лудост. Така Англия и Франция потънаха в дългове. И как да си върнат дълговете? Ами като вземат пари от победените, естествено. Най-вече от Германия. Защото разпалила войната. И защото е победена. И от България също, между другото. Справедливо, нали! Справедливост, която доведе до Втората Световна Кървава Касапница.

Европейският съюз е и това – поука от диващините и умопомрачението на национализма. Осъзнаване на безсмислието от себичността и алчността.

Европейският съюз е като плана Маршал – напредналите дърпат изоставащите, богатите помагат на бедните, Западна Европа помага на Източна. И на прокопсалата след социализма България, между другото.

Свръхбогатите не могат да живеят спокойно до свръхбедните, трябва да им помагат. Както САЩ помогна на Европа след Втората Световна. (Абе знаят ли сегашните, че и Сталинска Русия беше индустриализирана благодарение на САЩ, сталинските роби само бутаха колички. Па то откъде да знаят всъщност…) Никак не е случайно, че при речта си в Сорбоната Макрон заяви, че Европа трябва да помага на Африка. Политик с размах, такива са рядкост.

За да не се стига до бунтове, революции, войни и преселения на милиони несретници.

Но се изредиха вече три поколения, които живеят в мир. Кървавите уроци са забравени или позабравени най-малкото. И се размърдаха за нов живот и дивият национализъм, и себичността, и егоизмът. Ние, богатите каталунци, не щем вече да сме едно цяло с ония бедняци – испанците, край на досегашния ни достлук.

А всичко това може да има и продължение. Като се започне от „ние, богатите германци и французи, не щем повече да дърпаме източните загубеняци. Те да си карат на задна скорост, ако щат, ние ще си караме на пета и шеста. И се стигне до „ние, от Родопите, имаме друга вяра и друг език, искаме да сме самостоятелни, та да сме по-близко до богатата Турция”.

Та като стана дума за Родопите, къде е мястото на сравнително бедна България в цялата тази привидна неразбория? Кое е най-добро за нея. Отговорът сякаш е ясен – в Европа, разбира се. И против всякакви разцепления. Включително и в Украйна. Но тук се получава нещо на пръв поглед чудато. Лявата БСП най-вероятно (99, 9999 процента) ще защити отцепниците. Ще застане на страната на богатите каталунци. И на страната на Путин. Против България. И против Европа. ГЕРБ, разбирай Бойко Борисов, би трябвало да се обяви против референдума в Каталуния, ама и това не е сигурно. Нали и той застана на страната на Путин против европейските санкции.

При всички случаи путиняците и отцепниците напразно се радват и потриват ръце. Но пасаран! Европа няма да се разпадне. Тя е преодолявала и по-големи страхотии след Втората световна. И Червените бригади, и Баадер-Майерхов, и шестдесет и осма.Нейният възход тепърва предстои. Европейският съюз – това най-голямо обществено достижение на човешкия род тепърва ще докаже своя смисъл.

Важното сега е испанският сблъсък да не доведе до човешки жертви и незаконно насилие. Защото законността, демокрацията и човещината също са Европа.

 

Категории Акцент, МненияЕтикети , , , , ,

7 коментара към “Пасаран или но пасаран”

 1. И какво лошо има в това ? Те разбраха, че цената да си доставят безплатни роби , доброволно изпълняващи техните прищевки е много висока за тях. Естествено е всеки да иска да спаси себе си. Тези, държави за които пише в статията имат чувство на самосъхранение , за разлика от българите, които винаги попадат под нечие владичество. Смешната грандомания , не ни прави държава или народ Тъжно ми е след такава констатация, но това е реалност

 2. Не се интересувам от политика и съм лаик, НО, трябва ли аз да издържам няколко ромчета като в същото време раждам само едно дете, защото техните родители НЕ ЖЕЛАЯТ да намерят начин и да се опитат да се издържат сами. Доколкото следях събитията разбирам, че Испания отдавна цоца от Каталуния. Ама родителството е да го кърмиш, храниш, изучиш и то да си хваща пътя и да се оправя само. Съгласна съм, че няма личен просперитет, който да е отделен от общия просперитет, но пък и ако някой свикне да получава наготово, дали ще се постарае да се оправя сам.

  1. На въпроса за ромчетата – да, трябва, за да няма гражданска война, за да имат шанс ромчетата да се образоват и да заживеят нормално, да работят, а не да повтарят съдбата на родителите си. Защото без външна помощ няма да имат голям шанс и постиженият ще са много по- трудни, съответно по-малко деца биха опитали да променят живота си.
   Същото се отнася и за държавите.

 3. Верен, изтински,изкрен коментар, който трябва да бъде прочетен от максимално многобройни хора и аудитория.Написаното може да се разбере без умствено напъване от цялото природо население,както обича да се изразява автора.

 4. Страхотна пропаганда от Иво Беров. Майсторски оплетени лъжи, няма спор. Разбира се, Путин е виновен, кой друг, това, дето каталунците са отделен народ от 1000 години няма значение. Придава се изкуствено първостепенно значение на външен фактор и се неглижира реалното първостепенно значение на самите каталунци за свобода и самоопределение. Което датира отпреди на путин дядо му да е бил жив дори.
  Внушенията за Родопите са от най – долни по – долни. Използва се плашилото на някакъв въобръжаем и несъществуващ родопски сепаратизъм, за да се плаши неграмотната българска публика. Класически пропаганден трик. Беров, жалка история. Неграмотността ти, дето Родопите имали отделен език (когато три четвърти от Родопите говорят на български и само най – източните части на турски) дали да коментирам ? Или че сравняваш българска област с реална национална автономия в де факто федерална Испания от десетки години ? Има ли смисъл – не, разбира се, пропагандата ти е важна.

 5. Няма основание да се говори за пропаганда и за лъжи. Предадена е реалността през призмата на един интелигентен, ерудиран и с чувство за хумор автор. Това, че се прибавят факти (за Родопите могат да бъдат проверени на терен и дано да е така, както казвате, г-н Иванов!), обогатява картината, а не я опровергава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *