Новата лотария „Зелена карта“ започва на 3 октомври

Новата лотария „Зелена карта“ започва на 3 октомври

Новите правила за имигрантите са знание на езика и професионална квалификация

 

 

Държавният департамент обяви официално поредната кампания на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток (DV) за 2019 г., съобщиха от посолството на САЩ у нас. Програмата DV-2019 ще се проведе изцяло по електронен път на сайта: dvlottery.state.gov.

Електронните формуляри за регистрация се подават от 12 ч. на обед, източно стандартно лятно часово време, на 3 октомври 2017 г. до 12 ч. на обед, източно стандартно време, на 7 ноември 2017 г. Кандидатите могат да попълнят електронния формуляр E-DV на адрес dvlottery.state.gov през периода за регистрация. Не се приемат заявки за участие, изпратени по пощата.

Преди два месеца Доналд Тръмп предложи изобщо спиране на лотарията „Зелена карта” или въвеждане на правила, които ще намалят наполовина законната миграция в Съединените щати.

Американският президент заяви, че не иска на своя земя чужденци, които не знаят английски или са ниско образовани. Според Тръмп предложението „ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари“.

Все още не са известни правилата за допуск в САЩ след спечелване на такава „Зелена карта“. Стана ясно, че новата система за „Зелени карти” ще се основава не на лотария, а на заслугите на всеки. С предимство ще са кандидатите с по-високи умения, образование и познания по езика, а не тези, които имат роднини в САЩ.

По данни на американското посолство у нас през 2015 г. 1418 българи са спечелили „зелена карта”, през 2014 г. – 1957, през 2013 г. – 1299, през 2012 г. – 883, а през 2011 г. – 950.

Средно почти 14 милиона души на година от целия свят пробват късмета си да заживеят в Америка. „Зелена карта“ обаче печелят под половин процент от тях – 55 000 души годишно.

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *