Соня Найденова отвръща на Узунов: Дръжте се достойно!

Соня Найденова отвръща на Узунов: Дръжте се достойно!

през март ВСС дописа закона, като отвори пътя при напускане на съвета членовете на ВСС да получат „обезщетение“

 

 

Фрустриращата тема за парите е особено актуална, но когато някой съобщава „факти“, трябва да е точен и отговорен към тях – така по време на заседанието на ВСС Соня Найденова отвърна на нападките на Димитър Узунов към нея. И предупреди, че има начини да защити доброто си име.

Преди началото на заседанието на ВСС представляващият съвета обвини Найденова, че е вземала 35% отгоре към заплатата за работата си в съвета, а сега протестирала срещу „бонусите“, които кадровиците се готвят да приберат на сбогуване. Узунов прикани Найденова да върне „добавките“, „разкри също“, че след освобождаването й като магистрат е взела 18 заплати обезщетение.

„Господин Узунов прекрачи границите на добрия тон, не знам в израз на какво. Ще кажа само едно: Ако някой от вас, уважаеми колеги, смята, че до пролетта на миналата година е получавал допълнително трудово възнаграждение, различно от останалите, да го каже сега!“, реагира Соня Найденова пред ВСС.

И продължи: „До пролетта на миналата година всички, включително представляващият ВСС, получаваха допълнително възнаграждение в размер на 35%. Ако някой смята, че аз като като представляващ съм вземала повече, да го каже тук и сега, за всичко има счетоводни документи“.

„Тези 35 % бяха ли посочени в Закона за съдебната власт или бяха в изпълнение на решение на ВСС?“, включи се Димитър Узунов и моментално излезе от залата, без да чуе отговора. Както и без дума в потвърждение на обвинението, че „благините“ са били само за Найденова.

„Ще отговоря в рамките на добрия тон. По решение на предходния състав на ВСС от 2007 г. всички изборни членове вземахме добавка от 35 % към заплатата за работа в комисии. То беше абсолютно еднакво за всички. През 2012 г. имаше медийни коментари дали нашият състав ще отмени това решение на предшествениците, но ние не го направихме и добавките се вземаха до промените в ЗСВ от юли 2016 г. Тогава в закона изрично бе записано, че добавки не се полагат (но за сметка на това заплатите на кадровиците станаха равни на „тримата големи“ в Темида, най-високите в системата)“, обяви Соня Найденова.

И заключи: „Не желая повече спекулации по тази тема! Но когато някой говори нещо, да го прави отговорно. Всички мои публично огласени възражения срещу нищожното, според мен, решение на ВСС от 16 март т.г. преди това са били изложени в тази зала!“

Що се отнася до взетите 18 заплати при освобождаването й като магистрат, Найденова никога не е крила, че ги е получила. Но те именно са в рамките на закона. А през март ВСС го дописа, като приравни кадровиците на магистрати и им отвори пътя при напускане на съвета, а не на системата, да получат „обезщетение“.

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *