Димитър Узунов: Получавам около 7000 лева заплата, ще си взема всичко

Димитър Узунов: Получавам около 7000 лева заплата, ще си взема всичко

Става дума за оспорваната от магистрати привилегия за обезщетения при напускане на ВСС

 

 

„Не се притеснявам, не се смущавам, не се водя на ведомост в която и да е фондация или в неправителствена организация. Разчитам и се издържам единствено от трудовото си възнаграждение.” Това заяви представляващият ВСС Димитър Узунов по bTV. Той уточни, че получава около 7000 лева заплата и има 24 години стаж. Узунов беше категоричен, че ще си получи абсолютно всичко, което му се полага при след изтичането на мандата на сегашния ВСС.

Той отхвърли позицията на Соня Найденова, че решението, гласувано от ВСС да се изплаща  обезщетение в края на мандата е незаконосъобразно.

Става дума за спорната привилегия, изравнила членовете на съвета с действащите магистрати за получаване на обезщетения при напускане. На 16 март т.г. пленумът на ВСС гласува, че стажът в съвета, както и в Инспектората, е магистратски стаж и отвори вратата кадровици и инспектори (включително бивши) да получат  щедри обезщетения при напускането си – максимумът са 20 брутни заплати, припомня сайтът ДеФакто.

Срещу това решение се обявиха Соня Найденова и Калин Калпакчиев с аргумента, че то е недопустимо и защото подобно приравняване на стаж не е посочено в съдебния закон. В него се говори само за действащите съдии, прокурори и следователи, нещо което обхваща  магистратите, когато станат  кадровици във ВСС. Прокуратурата обаче отказа да обори в съда решението на ВСС, на практика то остана безконтролно и отвори път на изпроводяк членовете му да получат солидни суми.

Соня Найденова и Калин Калпакчиев декларираха, че се отказват от това право на обезщетение. Найденова обясни, че е получила 18 заплати при влизането си преди четири години в съдебния съвет заради напускане на съдебната система. Според  решението на ВСС сега й се полагат две заплати, които тя отказва.

Ето как Димитър Узунов коментира позицията на двамата:  „Тя е получила 98% от обезщетението си, и сега продънва ушите ни, че се отказва!” Той нарече поведението на двамата “популистко “ и насочено към дискредитиране и всяване на омраза. Узунов подхвърли, че съпругата на Калпакчиев е израснала в кариерата, докато той е бил член на съвета, Докато неговият брат не се е радвал на подобни екстри.

„Не бива по този начин да настройваме хората срещу нас. Върнете тези 35%”, призова Узунов Соня Найденова. Става дума за допълнителното възнаграждение, което е получавала като представляваща ВСС.

„Като представляваща не й виждахме очите във ВСС. Тя обикаляше Европа повече, отколкото Апостола на свободата България през османското робство”, допълни той. И обеща, че ще си вземе обезщетението, което той и мнозинството сами си гласуваха.

Пропусна да направи отчет за работата на съвета, но я оцени като тежка. На финала допълни,  че след края на мандата на ВСС ще се върне в Районния съд в Сандански. Според някои мнения, това ще е само временно.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *