Газовата връзка с Гърция напредвала, твърди министър Петкова

Газовата връзка с Гърция напредвала, твърди министър Петкова

Проектът за изграждане на интерконекторна газова връзка между Гърция-България напредвал. В момента се подготвя документация за възлагането на няколко обществени поръчки, което показва, че реализацията на газовата връзка Гърция-България е необратим процес. Това заяви енергийния министър Теменужка Петкова по време на четвъртото заседание на Групата на високо равнище на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC) в Букурещ, цитирана от БТА.

Петкова обяви, че през октомври предстои да бъде възложена обществената поръчка за избор на инженер-консултант, а през ноември ще стартират процедури за избор на доставчик на тръбите и на строител. От миналата седмица проектът има разрешението за строеж на българска територия. Подобна процедура тече и за гръцката територия, обясни Петкова.

Тя припомни, че за трета поредна година българското правителство потвърждава държавна гаранция за проекта в размер на 110 млн. евро, работи се и за осигуряване на допълнително финансиране от български и гръцки оперативни програми. Очаква се въвеждането на газовата връзка да е в търговска експлоатация през 2020 г.

„Убедена съм, че благодарение на общите усилия на България и Гърция, с подкрепата на Европейската комисия, проектът ще се реализира в заложените срокове”, казва министърът.

По време на срещата страните, участващи в CESEC подписаха Меморандум за разбирателство, допълващ инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа със съвместен подход към електроенергийния пазар, енергийната ефективност и развитието на възобновяема енергия. Документът допълва подписания от 10-ти юли 2015 г. Меморандум за разбирателство, отнасящ се до предизвикателствата, пред които са изправени държавите от CESEC, отнасящи се до диверсификацията на източниците и сигурността на доставките на природен газ.

Проектите, с които България ще участва в разширяването на инициативата са междусистемен електропровод между България и Гърция, вътрешни мрежови подсилвания и подсилване на междусистемната връзка България-Румъния.

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *