Тройна „Коалиция Ямайка“ е вариант за управление в Германия

Тройна „Коалиция Ямайка“ е вариант за управление в Германия

Германия най-вероятно ще бъде управлявана от тройна коалиция през следващите 4 години. Това показват първите прогнозни резултати от изборите за Бундестаг.

chart_167995Досегашната коалиция на християндемократите CDU/CSU на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите SPD на Мартин Шулц е пред разпад. Управляващите партии губят сериозно спрямо изборите от преди четири години.

Съюзът CDU/CSU печели изборите с резултат от 32.5%, а SPD остава втора сила с 20%. И двете политически сили обаче губят. Съюзът на Меркел почти 8%, а социалдемократите 4.5%. Първите сигнали от SPD са, че те преминават в опозиция.

chart_167990

Големият печеливш на изборите е определяната като крайно дясна, евро скептичната партия Алтернатива за Германия (AfD), която получава 13%. AfD се превръща в третата политическа сила в Бундестага.

Останалите партии, които влизат са Съюзът на свободните демократи (FDP), Зелените и Линке.

FDP се завръщат в Бундестага след разочароващите избори преди четири години и сега печелят 10%. Зелените и подчертано лявата партия Линке вземат по 9%.

Така единствената възможна управленска коалиция остава CDU/CSU + FDP + Зелените. Това е т.нар. „Коалиция Ямайка“ по цветoвете на знамето на карибската държава.

Графики: ARD

Категории Акцент, ПланетаЕтикети

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *