Рекордните 42 партии участват на изборите в Германия

Германия избира

Рекордните 42 партии участват на изборите в Германия

Сатирици, екологични анархисти, неонацисти, марксисти-ленинисти и баварски сепаратисти се състезават за Бундестага

От десни екстремисти до екологични анархисти – рекорден брой 42 политически партии са се регистрирали, за да вземат участие в немските парламентарни избори тази неделя.

Повечето от тези партии нямат никакъв шанс да се присъединят към канцлера Ангела Меркел, която със сигурност ще спечели четвърти мандат, както и към останалите партии, които ще влязат в Бундестага. Но те осигуряват поглед върху широкия спектър от политически възгледи, които съществуват в Германия, извън основните политически движения, пише в свой анализ Politico.

Ето някои от по-малките партии, които се състезават за гласуване в неделя.

 

NPD

20375813_10155236359239584_3453038504960011983_nКрайната десница Национална демократическа партия на Германия (NPD) често се нарича неонацистка организация и депутатите неуспешно се опитват да забранят партията – два пъти.

Първият опит да се обяви NPD за противоконституционна се провали в Конституционния съд през 2003 г. Тогава съдиите отхвърлиха доказателствата, получени чрез агенти под прикритие, които са проникнали в партията.

Вторият опит завърши с неуспех през тази година. Аргументите тогава се базираха на теорията, че забрана на дейността ще е повторение на практиката на нацисткия режим за забрана на противниците. Конституционният съд постанови през януари, че докато политиката на NPD е „несъвместима с демокрацията“, партията е твърде слаба, за да представлява истинска заплаха.

NPD получи 1.3 на сто от гласовете на парламентарните избори през 2013 г., което е крайно недостатъчно, за да се включи в Бундестага. Партията има един представител в Европейския парламент – Удо Войг.

NPD загуби част от влиянието си, след като през 2013 г. беше основана крайно дясната Алтернатива за Германия (AfD).

Плакатите на NPD за изборите за тази година включват такъв, който гласи „лобистите на търсещи убежище – помощници на тероризма“ и друг, който изобразява мигранти в морето на надуваема лодка с думите „Ние изваждаме въздуха от политиката за даване на убежище“.

По време на предизборната кампания NPD публикува съобщение във Facebook, в което се поставя под въпрос дали един от първите чернокожи членове на Бундестага е наистина германец.

Баварската партия

21272099_10155500205022752_8677530624902324150_nОснована след края на Втората световна война през 1946 г., Баварската партия (BP) иска референдум за независимост на южната германска провинция. Тя е част от политическа коалиция, наречена Европейски свободен алианс, която включва и каталунски и шотландски партии за независимост.

BP твърди, че като държава от 12 милиона души Бавария е също толкова жизнеспособна и независима страна, колкото Белгия, Унгария или Швеция.

Социологическите прогнози дават известна подкрепа на сепаратистката позиция на BP – всеки триети баварец иска провинцията да бъде независима от Германия. Това е най-високият процент за подкрепа на отделянето в някоя от 16-те провинции.

В един плакат партията заявява: „Време е за великото баварско въстание!“

B *

21368919_1463824273686810_1693325344480788195_oB * се описват като „еко-анархисти“. На сайта си партията пише, че се гордее стова, че продължава 12 години под мотото „Малки, но бавни, като вампирски охлюв, който е впил зъби в политическите партии“.

Кампанията на партията призовава, освен всичко останало, за въвеждането на безусловен базов доход, напускане на НАТО и „претопяване на кола за всяко отрязано дърво“.

Die Einheit

Die Einheit, което означава единство – нарича себе си „единствената партия в Германия“, която представлява гласа на етническите германци, имигрирали от бившите съветски държави. Мнозинството от тях са руснаци като основателя на партията Димитри Римпел.

Някои критици, включително руският социолог и враг на Владимир Путин Игор Айдман, обвиниха партията, че помага да се подкрепи дневният ред на Кремъл по време, когато германски лидери, включително Меркел, предупредиха, че Русия може да се намеси в изборите. Самият Римпел отрече да бъде финансиран или повлиян от Русия.

„Единство“ организира протести в руско-германската общност за силно политизиран случай, довел до дипломатическо напрежение между Берлин и Москва миналата година. 13-годишно руско-немско момиче първоначално съобщи, че е било отвлечено и изнасилено от „арабски“ мигранти в Берлин, но по-късно признава, че е измислило историята.

Die Partei

DJVLhYlW0AIeDsRБуквално „Партията“, започнала от редакторите на хумористичното списание „Титаник“ през 2004 г., стана първата сатирична партия, която спечели място в Европейския парламент през 2014 г.

Кампаниите на политическото движение се доближават към традиционните политически партии: политиката му включва обвиняването на Путин „за всичко“ и планирането на „контрол на цените на бирата“, подобно на контрола върху наемите. В един плакат се подиграва мотото на Меркел „За Германия, в която живеем добре и щастливо“. На него има кандидат на Die Partei, който държи заек с думите „За Германия, в която любимите животни са добре и щастливи“.
Die Partei успя да „отвлече“ 31 Facebook фен групи, гравитиращи около AfD, преименувайки една страница, която по-рано се наричаше „Homeland Love“ на „Hummus Love“.

Германската комунистическа партия

Реликва от Студената война, Германската комунистическа партия (DKP) е създадена в Западна Германия през 1968 г., след като Конституционният съд забрани на предишната комунистическа партия KPD през 1956 г. да отхвърли „принципите и институциите … на свободен и демократичен ред.“ DKP беше подкрепена финансово от комунистическата партия в Източна Германия – Партията за социалистическо единство (SED), но никога не е влизала в Бундестага.

Марксистко-ленинската партия на Германия

Марксистко-ленинската партия (MLPD) е още един шампион на комунистическата догма в съвременната Германия, но също така „защитава заслугите“ на съветския диктатор Йосиф Сталин, както се казва на уебсайта й.

MLPD наскоро попаднаха в скандал с Израел, след като попадна сред организациите – поддръжници на Народният фронт за освобождение на Палестина, която се смята за терористична организация от Израел, Съединените щати и ЕС. Това обаче не е забранено в Германия.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *