Привържениците на германските социалдемократи не искат ново управление с Меркел

Привържениците на германските социалдемократи не искат ново управление с Меркел

Значителна част от членовете на Германската социалдемократическа партия (SPD) отхвърлят сключването на ново коалиционно споразумение за управление с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Социологическите проучвания сочат голяма загуба за SPD с около20% от гласовете. На фона на тези резултатите проучване на агенция Civey показва, че над 70§ от избирателите на SPD не биха искали партията да участва в ново съвместно управление с Меркел, която иска четвърти пореден мандат като канцлер.

Три четвърти от германските избиратели също преценяват, че е по-добре SPD да премине в опозиция, отколкото да опитва да се задържи в правителството, както стана през 2005г. и 2013г., коментира DPA.

Едва 19% от имащите право на глас подкрепят нова голяма коалиция дори при слаб изборен резултат.

Последните прогнози на Forsa от вторник показват, че коалицията на Меркел CDU/CSU ще събе 36% от гласовете в неделя, което би било спад от пуснатите за тях 41.5% от предишните избори през 2013г. За SPD прогнозата е за 23% – резултат като през 2009 г. и по-слабо постижение от 2013 г., когато социалистите събраха 25.7%.

Много е вероятно в новия Бундестаг да попаднат 6 партии, което е рекордно раздробяване на представителството в парламента от 1990 г. насам.

Категории Общество, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *