Държавата форсира наново превземането на „Дунарит“

Държавата форсира наново превземането на „Дунарит“

Държавата продължава с опитите си насилствено да национализира русенския военен завод „Дунарит“. Това става ясно от схема, очертана от министъра на икономиката Емил Караниколов.

На извънреден брифинг посветен уж на проблемите със собственика на „Дунарит“, фирмата „ЕМКО“ Караниколов представи анализ на „Държавната консолидационна компания“ за ситуацията около русенския военен завод.

Само преди две седмици ДКК опита, но не успя да овладее „Дунарит“ изкупувайки спорни дългове на военния завод, намиращи си в контролираната от ДПС депутата Делян Пеевски офшорка Viafot Limited и преминали през няколко посредника, включително и самата КТБ. Тогава „Дунарит“ изплати за два дни над 48 млн. лв. дълг, за който ДКК претендираше, че не се погасява и планираше да придобие военния завод срещу него.

Новият план на ДКК е сходен, макар и по-мащабен. Според министър  Караниколов миналата седмица синдиците на КТБ са обявили публична продан на вземания от „Хедж инвестмънт България“, по които солидарни длъжници са вече придобитото от ДКК по сходна схема „Авионамс“ и „Кемира“.

„Хедж инвестмънт България“ е дружеството в което е съсредоточен военният бизнес, кредитиран през КТБ.

„Кемира“ пък притежава 99.5% от „Дунарит“, които обаче „Емко“ твърди, че е придобил. Върху тях обаче има запори от КОНПИ и НАП.

„Ние участвахме в тази публична продан, тъй като за част от тези вземания, за 42 млн. евро, солидарен длъжник освен „Кемира“ е „Авионамс“ и ако някой ги бе придобил, можеше да се тръгне на изпълнение срещу „Авионамс“. Във връзка с това ДКК заяви интерес да участва, на самия търг не се яви никой и съгласно нормативната база можеха веднага след това да започнат преговори“, обясни Караниколов.

По думите му за тези вземания от около 82 млн. лв., продажната цена е била 67 млн. лв. Тъй като никой не се бил явил, на следващия ден ДКК купи тези задължения на пряко договаряне за 38 млн. лв.

„Оттук насетне извършихме и допълнителна проверка и се установи, че „Хедж инвестмънт България“ и съответно и „Кемира“ и „Авионамс“ дължат към други дружества около 50 млн. лв., за които не мога да коментирам. ДКК ще насочи изпълнението си към акциите на „Дунарит“, притежавани от „Кемира“, и ще направи опит на пазарен принцип да придобие тези акции“, обясни министърът.

Опитът на държавата да превземе „Дуанрит“ идва като потвърждение на тезата, че не това, че русенският завод е застрашен и трябва да се спасява са били повод и за първата операция.

Очевидно е, че Караниколов иска да вкара „Дуанрит“ под собствен контрол. И след първия неуспешен опит сега е открил втори, заобиколен ход.

Остава неясно как и кога синдиците на КТБ са обявили тази публична продан. Как са били информирани кандидатите за нея. Колко дни са имали на разположение за да се информират и да подадат оферти. Как ДКК е разбрала за тази продан.

Всичко това означава само едно – синдиците на КТБ са направили всичко възможно на организирания от тях търг да се явят възможно най-малко кандидати. А това значи и да получат възможно най-ниската цена.

Което пък директно ощетява кредиторите на банката.

Категории Общество, ПариЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *