Цацаров: Българските интереси изискват на Русия да се гледа като на приятел

Цацаров: Българските интереси изискват на Русия да се гледа като на приятел

Според Чайка, ако Русия беше заплаха за България, руснаците нямаше да си купуват имоти тук

 

 

През 2016г. е бил подписан документ за сътрудничество между руската и българската прокуратура от генералния прокурор Юрий Чайка и главния прокурор Сотир Цацаров.

Това казва самият Чайка в интервю за „24 часа“. В разговора участва и Цацаров.

„По време на визитата ми във вашата страна с главния прокурор Сотир Цацаров подписахме програма за сътрудничество между прокуратурите на Руската федерация и на България за периода 2018-2019 г. Това е втора подобна програма. Предишната бе за 2017 г. и я подписахме през миналата година. Документът засяга няколко направления – обмяна на опит и кадри, участие в международни проекти, възможност със съвместни усилия да постигнем единна позиция по въпроси, свързани с международната правна помощ“, разкрива Чайка.

На въпрос към Цацаров, какво мисли за обвинението, че с тези срещи нарушава конституцията, което му отправя бившият ни посланик в Москва Илиян Василев в интервю по БНР, главният прокурор отговаря:

„Когато човек живее от чужди грантове или е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност, той вече е продал душата си. После, каквото и да стане – министър или посланик, си остава глашатай под наем. За такива хора националните интереси не значат нищо.“

Цацаров коментира и визитата на Чайка у нас в контекста на публикувания преди дни доклад, че Русия е заплаха за националната ни сигурност:

„Русия не е заплаха за нашата национална сигурност. Българските интереси изискват на нея да се гледа като на приятел“, смята Цацаров, като не отрича евро-атлантическата ориентация на страната.

Чайка бе категоричен: „Ние сме миролюбива държава. Много руски граждани са си купили имоти тук и ако застрашавахме вашата държава, те едва ли биха придобили собственост в България. Но ще припомня думите на Александър Невски – който при нас с меч дойде, от меч ще загине.“

Според генералния прокурор Руската федерация може да съдейства по въпроси, свързани с правната помощ, с екстрадициите, а държавните лидери да обединят усилия и да се борят с тероризма.

На въпрос как се справят с корупцията, Юрий Чайка отговори:

„Именно генералната прокуратура на Русия координира борбата с корупцията и ние представляваме Русия на международни форуми, посветени на темата. Имаме съвет по проблемите на корупцията, президиум, който се оглавява от администрацията на президента. Кардинално бе променено и законодателството, насочено точно срещу корупцията. Има международна организация – ГРЕКО (антикорупционна мониторингова организация със седалище в Страсбург)“

„България е прекрасна страна и аз мисля, че тези проблеми се решават на добро ниво. В подписаната сега програма една от точките е борбата с корупцията“, казва генералният прокурор на РФ.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Цацаров: Българските интереси изискват на Русия да се гледа като на приятел”

  1. Вие сте медия, но четящите граждани, без партийни и политически пристрастия се объркваме. Кога хората ,които интервюирате казват истината ? И защо ние плащаме лъжата им ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *