Депутатите избраха своите 11 магистрати, съставът на ВСС е окомплектован

Депутатите избраха своите 11 магистрати, съставът на ВСС е окомплектован

Мандатът на настоящия съвет изтича на 3 октомври

 

Депутатите избраха днес 11-те членове от квотата си за Висшия съдебен съвет и така стана ясен пълният състав на новия ВСС.

Номинираните бяха общо 18. За първи път депутатите гласуваха за членове на съдебния съвет с квалифицирано мнозинство – т.е. един кандидат трябва да получи повече от 2/3 от гласовете на народните представители или над 160 гласа.

В съдийската колегия влязоха шестима, които получиха необлходимото мнозинство  Драгомир Кояджиков, Вероника Имова, Даниела Маринова-Марчева, Боян Магдалинчев, Боян Новански и Стефан Гроздев.

В прокурорската колегия бяха избрани петима членове – Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова-Кючукова, Пламена Апостолова и Йордан Стоев.

На 3 октомври изтича 5-годишния мандат настоящия състав на съвета.

По закон изборът на нов състав трябваше да се случи месец преди това. В началото на септември правната комисия проведе изслушване с номинираните, но то бе чисто формално и за въпроси не остана време.

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Депутатите избраха своите 11 магистрати, съставът на ВСС е окомплектован”

  1. за когото са казали за тях са гласували. Отдавна не си правя илюзии, че се избират компетентни.Избират се компрометирани, които могат да се шантажират

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *