Кой се страхува от информация за срещата между Цацаров и Чайка

Под прикритие

Кой се страхува от информация за срещата между Цацаров и Чайка

 

 

Срещата между руския генерален прокурор Юрий Чайка и българския главен прокурор Сотир Цацаров мина почти нелегално, ако се съди по информацията на сайта на българската главна прокуратура. „Студия Трансмедия“ написа вчера, че до 17.30 часа в него нямаше знак, че такова събитие изобщо се е състояло. Минути по-късно се появи следната скромна бележка:

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка

На 18 септември 2017 г. в Съдебната палата главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров се срещна с генералния прокурор на Руската федерация г-н Юрий Чайка. Ръководителите на прокуратурите на двете държави подписаха Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. Противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност са темите, по които прокурорите на двете държави ще обменят практически опит.

От официалния сайт на руската генерална прокуратура вчера разбрахме, че ще бъде подписана Програма за сътрудничество между генералната прокуратура на РФ и главната прокуратура на България за периода 2017-2019г.

Тази информация липсва в съобщението на българската прокуратура. А тя е  ключова, защото според Цацаров срещата между него и Чайка била едва ли не предопределена от споразумение за сътрудничество между двете прокуратури, сключено от неговия предшественик Борис Велчев. Не успяхме да открием текста на този документ, подписан през 2008 (година след приемането на Троянския кон в Европейския съюз), за да разберемоткрием дали е имало някакъв срок. Защото документът за сътрудничество между българската и руската прокуратура, подписано от Цацаров и Чайка, си има – той е за период от  2017 – 2019г.

Независимо обаче от неяснотите около сроковете на подписаното от Велчев споразумение между руското и българското обвинение, „оправданието“ на Цацаров с Борис Велчев, е и подвеждащо, меко казано.  Изглежда, Цацаров е забравил, че визитата му през май 2017г. е „в рамките на подписано между двете прокуратури споразумение за сътрудничество през 2015г.“ Това е официалната информация. Там се казва още, че документът от 2015г. предвиждал „връщане на корупционни активи от чужбина“.

Много любопитен детайл! Защото през декември на същата 2015г. Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални публикува разследване за бизнеса на синовете на главния прокурор Юрий Чайка. Фондът открива активи на семейството в чужбина, връзки с криминални групировки, превземане на компании (корабоплавателна компания в Иркутска област). В Гърция и Швейцария разследването открива луксозни имоти на сина Артьом на стойност стотици милиони евро.

Пак от информация на сайта на руската прокуратура научихме, че освен с Цацаров делегацията Чайка ще се срещне още с премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева, вицепремиера Илияна Йотова и патриарха. Другият му син Игор според разследването на Навални притежава „многомилиарден бизнес, подхранван с държавни поръчки.“ По всичко личи, интересна подкрепа и помощ в борбата с корупцията ще получи нашият главен прокурор от руския си колега.

Пак от съобщение в сайта на руското обвинение се разбра и каква е програмата на руската делегация в България – планирани били срещи с премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, вицепрезидента Илияна Йотова и патриарх Неофит.

Какво ще сподели с тях Юрий Чайка, не ни е съдено да научим. Убедени сме обаче, че неговият богат опит по темата с корупция ще е полезен за българските властимащи. Иначе защо да се срещат?

 

 

 

Категории Акцент, Мнения, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *