AfD най-вероятно ще е трета политическа сила в Германия

Надпреварата за Бундестага 2017

AfD най-вероятно ще е трета политическа сила в Германия

Една седмица преди изборите в Германия най-новото проучване сред гласоподавателите сочи, че определяната като „крайно дясна“ партия Алтернатива за Германия се е запътила към третата по сила парламентарна група. AfD остава далче пред останалите „малки партии“, показва социологическо проучване, публикувано в неделя от вестник Bild am Sonntag. Проучването „Sonntagstrend“ на избирателния институт Emnid показва подкрепа от около 11% за AfD.
Зелената партия на Германия и либералната FDP не се отказват от състезанието за трето място, пише в свой коментар „Дойче Веле“.

Обществената германска медия коментира, че ако двуцифрените избирателни данни на AfD се задържат, след изборите на 24 септември популистката партия ще влезе в националния парламент на Германия за първи път.

Социологическите данни показват, че партията Linke получава 10%, следвана от Свободни демократи (FDP) с 9%, а Зелената партия е с 8% подкрепа.

Крайните изказвания на политици от „Алтернатива за Германия” предизвикват недоволство сред другите политически сили. Критика към тях често има и от страна на германските медии.

За скандални бяха определяни наприме думите на кандидата от AfD за Бундестага Александър Гауланд, че ислямът няма място в страната. Или оценката му, че германците няма защо да се чувстват виновни за делата на нацистите, а трябва да се гордеят с войниците си, сражавали се във Втората световна война.

Категории Общество, ПланетаЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *