Цацаров и Чайка: Съдружници по традиция

Цацаров и Чайка: Съдружници по традиция

 

 

Главният прокурор Сотир Цацаров се възмути от начина, по който беше посрещнат Юрий Чайка, генерален прокурор на Руската федерация. На пешеходен надлез на „Цариградско шосе“ бе написано с големи букви: „Чайка, вън от Европа!“

Цацаров не пропусна да обвини за това партията на бившия правосъден министър Христо Иванов „Да, България“, които преди ден излязоха с позиция срещу тази визита:

„Г-н Чайка не е обикновен представител на РФ и срещата с него не е част от регулярните и необходими двустранни отношения. Първо като министър на правосъдието и после като генерален прокурор, г-н Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия, се казва в обръщението.

Според „Да, България“ полуконспиративният характер на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското обществено мнение и израз на тоталната липса на легитимност на подобно действие.

„А те в кое си качество го отправят тоя призив?“, риторично попита нашият пръв държавен обвинител.

И сам си отговори:

„Влизаш в парламента, когато за теб са гласували съответният брой хора, когато не са гласували съответният брой хора, не влизаш.“

Ако схващате намека, Христо Иванов като човек извън властта няма „качеството“ да отправя призиви. Призиви и въпроси могат да отправят само овластените.

Но за главния ни прокурор дори и присъствието във властта не е достатъчно, за да можеш да питаш. Да си припомним какво каза Цацаров на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, когато той заедно с още петима членове на ВСС поискаха да му зададат въпроси за прословутата среща в ЦУМ. Точно на теб няма да отговарям, рече Сотир Цацаров и разтури пленума на висшия съдебен орган.

За посещението на Чайка главният прокурор обясни, че руският му колега идва по силата на споразумение, подписано между двете прокуратури още по времето на предшественика му Борис Велчев. А по време на сегашната визита предстояло подписване на споразумение за сътрудничество в областта на антитероризма, включително и за обучение на прокурори.

Обучение на прокурори? Опит от руската прокурорска система, която дори за политическите нрави на тази държава, надминава всичко. Чайка е известен като „прокурора на Путин“ и основната му дейност е да се разправя с враговете на президента, докато синовете му безнаказано (от кого?) „инвестират“ в хотели, сгради и луксозни туристически комплекси по цял свят.

Всъщност Юрий Чайка е тук заради някакво си споразумение (то е само претекст, ако някой попита), а по силата на вече една чудесна традиция, която Борис Велчев за удобство просто оформя като документ. Защо точно с ретроградната и по Вишински образец репресивна прокуратура, не е ясно. Всъщност е ясно, но това няма никакво значение.

През 2003г. главен прокурор на България е Никола Филчев. И по негова покана на посещение при почти пълна нелегалност у нас гостува генералният прокурор на Беларус генерал Виктор Шейман. Подобно на Чайка и беларуският генерален прокурор е известен като човека на президента Лукашенко. А Лукашенко подобно на върхушката на Путин присъства в забранителен списък на САЩ и не е желан в никоя европейска държава, където правото не е бутафория.

Да припомним откъс от тази визита от далечната 2003 година.

В петдневното посещение освен Филчев и заместника му Христо Манчев участват окръжни прокурори, десетки магистрати, офицери от охраната, упоменати поименно или като бройка (най-често по пет в група), за да участват в официалните и делови обеди, вечери и извънградски разходки. Програмата е богата и напрегната – посещение на три морски, два планински и два архитектурно-исторически туристически обекта.

Четири години преди това през септември 1999г. пак Филчев организира в прокурорската почивна база на Цигов чарк регионална конференция на главните прокурори от балканските страни, на която с неизвестен повод беше поканен и генералният прокурор на Русия. Той не можа да дойде, но беше представляван от свой пълномощник с генералски чин.

Два месеца по-късно през ноември главна прокуратура организира в резиденция “Бояна” втора международна конференция на главни прокурори. Тя вече е уважена и от самия генерален прокурор на Русия.

Не очакваме да научим какви точно идеи за борба с тероризма и обучението на прокурори ще си разменят Цацаров и Чайка. Очевидно наглостта на главния прокурор да не се съобразява и с най-елементарно приличие е достигнала големи висоти.

Следващият Висш съдебен съвет ще избере след две години новия главен прокурор за 7-годишен мандат. Мнозинството във висшия орган на съдебната власт показа, че няма никакво намерение да промени удобното за останалите власти статукво. А щом няма, какво значение има кого точно ще посочат?

Традицията да се канят „генерални прокурори“ ще продължи. Кой да ги спре?

 

 

 

Категории МненияЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *