Омбудсманът: Двойният стандарт при храните е обида

Омбудсманът: Двойният стандарт при храните е обида

Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е не само дискриминация, а и обида за българските граждани и подкопава идеята на ЕС. Това заяви каза омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия за различното качество на храните в страните от Западна и от Източна Европа.

„Изправени сме пред заплахата към „Европа на две скорости“ да се добави „Европа на два стандарта“, каза още Манолова.

„За това изготвихме едно опростено потребителско проучване как стоки под един и същ бранд се предлагат в три европейски столици – Берлин, Виена и София. Изследваме и сравняваме съставките, посочени в етикетите, и цените, като продуктите са закупени от магазините на една и съща верига. Това потребителско проучване показа, че има храни, включително такива за деца, които в София са с доста по-висока цена“, съобщи Манолова.

Детски храни, както и газирани напитки, също са с различно качество и това е опасно за здравето на нашите деца. Затова според Манолова е необходима промяна в европейското законодателство. С тях трябва да се забрани продаването на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в различни точки на Европа, да има ясен механизъм за контрол и сериозни санкции за нарушителите.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *