Станишев: Не разглеждам Русия като заплаха за сигурността ни

Станишев: Не разглеждам Русия като заплаха за сигурността ни

Председателят на ПЕС смята, че трябва да се стремим към Шенген и еврозоната, за да сме влиятелни

 

 

„Властта винаги трябва да внимава във формулировките и позициите. Аз не разглеждам Русия като сериозна заплаха за сигурността ни”, каза за Нова телевизия лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.

„Много българи няма как да забравят приноса на Русия за освобождението на България. Това не значи, че в един или друг момент България и Русия няма да имат разминавания или сблъсъци за политически интереси“, заяви още политикът.

По думите му всяка голяма страна има своите интереси навсякъде, това важи и за САЩ, Русия и други големи страни от Европа.

„Под една или друга форма всяка страна се опитва да повлияе върху външната политика и отношението на други политически въпроси. Добре знаете, че и САЩ имат влияние, интереси и механизми за въздействие. Знаете и за европосланици, преминали границата в своите изказвания относно България“, аргументира се Станишев.

Запитан за мнението му за речта на Юнкер, според когото България и Румъния трябва да влязат в Шенген и да приемат еврото, той заяви, че това е добра новина за България. „Тези послания на Юнкер дават добра перспектива за България. Въпросът е дали ние ще се възползваме от това.“

„Трябва да сме активни и да имаме национална позиция. За да сме ефективни и влиятелни, трябва да се стремим към Шенген и еврозоната“, каза още Станишев.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *