Северна Корея декларира, че иска да постигне военно равновесие със САЩ

Северна Корея декларира, че иска да постигне военно равновесие със САЩ

Съветът за сигурност на САЩ осъди „силно провокативното“ изстрелване на ракети от Северна Корея

 

 

Северна Корея обяви в събота, че цели да постигне „равновесие“ на военна сила със Съединените щати, съобщава „Ройтерс“ като се позовава на изявление на лидера, цитиран от севернокорейската държавна информационна агенция KCNA.

Само преди ден САЩ предупредиха, че търпението им за дипломация се изчерпва бързо след като Пхенян изстреля ракета над Япония за втори път в рамките на един месец.

„Нашата крайна цел е да установим равновесие на реална сила със САЩ и да накараме американските управници да не се осмеляват да говорят за военно разрешение на конфликта“, каза лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Ким беше показан – заобиколен от няколко служители, докато наблюдават как ракетата излита. Снимките разпространи отново държавната агенция.

„Бойната ефективност и надеждността на ракетата Hwasong-12 бяха напълно проверени“, каза още държавния глава, цитиран от KCNA. Ким добави, че целта на Северна Корея да постигне ядрената си програма е „почти постигната“. Северна Корея изстреля десетки ракети под ръководството на Ким. Така страната ускорява оръжейната си програма, която цел е да позволи на Северна Корея да достигне територията на Съединените щати с мощна ядрена ракета.

След последното изстрелване на ракети в петък съветникът по националната сигурност на Белия дом Х.Р. Макмастър заяви, че Съединените щати бързо губят търпение заради програмите на Северна Корея за противоракетна и ядрена програма.

„За тези, които коментират липсата на военна опция, има военен вариант“, каза той, като добави, че предпочитаният избор на администрацията на Тръмп не е този.

Също в петък Съветът за сигурност на САЩ осъди „силно провокативното“ изстрелване на ракети от Северна Корея.

Щатите вече затегнаха санкциите срещу Северна Корея в отговор на теста за ядрена бомба на 3 септември, налагайки забрана на износа на текстил в Северна Корея и ограничаване на вноса на суров нефт.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *