Какъв опит ще обменят Сотир Цацаров и Юрий Чайка?

Какъв опит ще обменят Сотир Цацаров и Юрий Чайка?

 

Както стана ясно, другата седмица главният прокурор на България Сотир Цацаров ще посрещне скъп гост – генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка. Защо? Имало сключен договор за сътрудничество между двете държави. Миналата година Цацаров без много шум посети руския си колега. Вероятно тема на разговорите ще е борбата с корупцията, която за сегашния домакин на визитата Цацаров е особено актуална.

Какъв опит би могъл да сподели с българския пръв държавен обвинител руският му колега?

Ще цитираме най-запознатия с делата на Чайка руски дисидент Алексей Навални, който направи филм за разследването си и разкри мащабна корупция в най-високите етажи на руската власт. Основен герой е генералният прокурор и синовете му.

В една що-годе правова държава разкритията щяха да предизвикат гръмовен скандал. В Русия нещата се изчерпаха с лаконично коментарче от Юрий Чайка:

„Филмът, който уж бил заснет от фонда на Алексей Навални, не ми направи силно впечатление. Искам да отбележа, че аз не се явявам действащо лице в нито един от сюжетите му. Мисля, че такива са били и сметките на поръчителите (уверен съм, че поръчителят не е Навални) – да очернят мен и прокуратурата, без да показват никакви факти, засягащи мои действия и решения.“

Филмът разказва как синовете на Чайка стават милионери и милиардери благодарение позициите на баща си.

Ето разказ за съвсем малка част от разкритията на Навални.

През май 2014 година след деветмесечна реконструкция на гръцкия полуостров Халкидики се открива нов ресторант – „Pomegranate“. В един от поредните ремонти са вложени между 25 млн. и 29 млн. евро. Ресторантът се оказва от класа супер лукс дори по стандартите на петзвезден хотел. Той се смята за най-хубавия изобщо на полуострова.

Откриването на ресторанта е съпроводено от нечувани тържества. Има концерти, ослепителна заря, оркестри и лазерно шоу. Повече от всичко обаче е изумителен списъкът с гостите. На откриването присъства не само целият гръцки елит и звезди от шоу бизнеса, но и много ВИП персони от Русия.

Един от най-неочакваните гости е министърът на културата на РФ Владимир Медински. Той специално заминава за Гърция и произнася тържествена реч и за руско-гръцката дружба. Със специален чартър на „Газпром“ специално за откриването пристигат гигантска апаратура, шо, балет, момичета хостеси. Кулминацията е със силен патриотичен акцент – на стената на ресторанта се проектира гигантски руски флаг.

И възниква въпросът – чий е този шикозен ресторант, кой е загадъчният инвеститор, когото лично е пристигнал да поздрави министърът на културата?

Това е Артьом Чайка, големият син на генпрокурора. В руските медии няма нито една негова фотография.

На откриването на Pomegranate Артьом Чайка прерязва лентичката. Че е собственик на ресторанта се потвърждава и от вписването на фирмата, сред чиито имоти се намира и въпросният ресторант. Там е фамилията Chayka и подписът на Артьом и някоя си Олга Лопатина.

Въпросът не е в притежаването на такъв имот, купуването му е съвсем законно. Въпросът е откъде са парите. Десетките милиони долари Артьом и Игор спечелват от тесните връзки с приятели и подчинени на баща си – генералния прокурор на Русия. В продължение на 15 години те контролирали легални и нелегални сделки по цяла Русия.

А коя е Олга Лопатина, сложила подписа си редом с Артьом Чайка като собственичка на луксозния ресторант? Тя е бившата съпруга на Генадий Лопатин, заместник на генералния прокурор Юрий Чайка.

Според имотна декларация (последната подадена от Олга Лопатина) тя има доход от 0 рубли и 0 копейки.

Навални с документи и проследявайки свързаностите на в „бизнеса“ на властта в Русия доказва в документалния си филм, че за „бизнес“ не може и да става дума. Че „предприемачите“ с фамилия Чайка ползват прийомите на обикновения бандитизъм и рекет благодарение на практически безграничен корупционен ресурс и покровителството на Генералната прокуратура.

Колажът с генералния прокурор Юрий Чайка (в средата) и синовете му Игор и Артьом е илюстрация към разследването на Алексей Навални и филма му за гигантската корупция сред елита на Руската федерация

 

 

Категории МненияЕтикети , , , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

1 коментар към “Какъв опит ще обменят Сотир Цацаров и Юрий Чайка?”

  1. Синът на гл.прокурор Чайка – Артьом е в списъка за санкции по закона Магнитски, предложен от 23 НПО. Гл. прокурор Цацаров фигурира в същия списък. Това е втора среща само за няколко месеца. Явно има много да си говорят…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *