Депутатите не приеха да има квоти за български храни в супермаркетите

Депутатите не приеха да има квоти за български храни в супермаркетите

„За“ гласуваха 102 депутати от БСП, ДПС и „Воля“, „против“ бяха 19, а 90 се въздържаха

 

Парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени в Закона за храните, с които да се въведат квоти за български храни в големите супермаркети.

Предложението на социалистите бе минималното количество за български продукти да бъде: 51% за пресни плодове и зеленчуци; 70% за мляко и млечни продукти; 25% месо и месни продукти; 50% за пилешко месо и продукти; 75% за вино и спиртни напитки. Предвиждаше се тези квоти да бъдат задължителни за търговските обекти или вериги с годишен оборот над 2 млн. лева.

Законопроектът бе отхвърлен, след като „за“ гласуваха 102 депутати от „БСП за България“, ДПС и „Воля“, „против“ бяха 19, а 90 се въздържаха, предаде БТА.

От БСП защитаваха предложението си с аргумента, че новата регулация ще даде на българските производители равен шанс пред вносителите, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии.

В становище по законопроекта обаче Министерството на земеделието и храните посочва, че държавите от ЕС не могат да приемат или запазват национални мерки, които създават пречки пред свободното движение на стоки, включително да не водят до дискриминация по отношение на храни от други страни членки. От ведомството изтъкват, че е разработен проект на нов Закон за храните, който е в процес на нотификация от ЕС.

Председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев (БСП) каза в зала, че законопроектът не е идеален, но призова да бъде приет и след това да бъде обединен с бъдещия законопроект на правителството.

„По този законопроект имате отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншовите организации“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ, като посочи, че никой в пленарната зала не е против българските производители. Той даде пример със становище на месопреработвателите, че не се произвежда толкова българско месо, колкото БСП залага като квота.

„Министерството и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени“, каза още Добрев.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *