Как Борисов излъга, че МВР и ДАНС ще ревизират приватизацията

Как Борисов излъга, че МВР и ДАНС ще ревизират приватизацията

 

„Бойко Борисов: Ревизия на цялата приватизация (обзор)“

„Бойко Борисов: Ревизия на цялата приватизация“

„Бойко Борисов: Разпореждам на МВР и ДАНС ревизия на прехода“

„Борисов обеща ревизия на всички 5000 сделки за приватизация“

 

Денят е 26 октомври 2016 г. Това са само част от заглавията все на водещите печатни и електронни медии. Всички те информират как министър-председателят, тогава и сега, Бойко Борисов се е заканил да ревизира прехода, или приватизацията – по избор.

Периодът е предизборен. Само след няколко дни се провежда първи тур на изборите за президент, които кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева губи катастрофално.

Изказването на Борисов е от заседание на Министерски съвет. От стенограмата към него става ясно, че той се бил „поядосал“ малко, че му се приписва приватизацията на „Булгартабак“. И в типичния си стил се заканва да оправи работата като прати всички приватизационни сделки в ДАНС.

 

Искам още една тема да засегна, защото също доста се поядосах.

„Булгартабак“ не е продаван от мен. Много ясно искам да им кажа на тези, на които са им сведени тези опорни точки. „Булгартабак“ нито имаше пари в сметката тогава – това, което са ми докладвали – и беше продаден от Агенцията за приватизация. И аз моля медиите да отидат и да го питат шефа на тази агенция да разкаже за цялата сделка как е направена, с консултант „Ситибанк“ – една от най-големите банки с опит точно в такива приватизационни сделки, с наблюдаващ министър Трайчо Трайков. Откъде накъде?! И затова, понеже виждам, че някак си бързо и конюшните забравиха, и много други неща се забравиха, поинтересувах се малко – има още две години поне за много от сделките от абсолютната давност – и затова с МВР разпоредбите, които ще дам на ДАНС, е да направим ревизия на целия преход на всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена.

Така че, в тази сфера (живот и здраве да минат изборите) ще се съсредоточим в пълния му обем.

 

Да отидат и всичко, което има за „Булгартабак” да го извадят като сделка щом имат претенции към нея. Аз не съм продавал „Булгартабак”, както всеки един от вас сега, когато продава нещо.“

(Стенограма 44 на МС, от 26.10.2016 г.)

 

Близо година след тази закана от ревизията на приватизацията няма почти нищо. Или поне не в тази форма, която е представена от премиера.

„Студия Трансмедия“ поиска по реда на Закона за дистъп до обществената информация данни от Министерски съвет кои служби са се включили в ревизията за приватизация, какви са резултатите, кога ще бъде обявен доклад, или резултат от проверките.

msОтговорът от Министерски съвет казва, че въпросите са препратени „по компетентност“ към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Това, обаче, е орган, който така, или иначе е натоварен с контрол над приватизационните сделки. А това означава само едно – извънредна ревизия за „целия преход“, на „цялата приватизация“ няма да бъде извършен от служби извън АПСК. Нито МВР, нито ДАНС.

Което пък значи, че „ревизията на приватизацията“ е поредният публичен балон, хвърлен от министър-председателя Бойко Борисов. Балон, който няма как да се изпълни със съдържание.

И това дори нямаше да е толкова притеснително ако в стенограмата от заседанието на МС личат наистина важни думи, изречени от Борисов.

„…поинтересувах се малко – има още две години поне за много от сделките от абсолютната давност…“.

От изказването на Борисов вече измина една година. Ако неговите думи са верни, то до изтичането на абсолютната давност вече остават не повече от 12 месеца. После всичко приключва. И колкото и ревизии да има те ще бъдат безсмислени.

 

 

 

 

 

Категории Акцент, Коментар, МненияЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

2 коментара към “Как Борисов излъга, че МВР и ДАНС ще ревизират приватизацията”

  1. Защо въобще пишете за мафиоза, след като вие по-добре от мен знаете, че нищо няма да се случи!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *