Историческа изборна победа за консерваторите в Норвегия

Историческа изборна победа за консерваторите в Норвегия

Консервативното управление на Норвегия спечели убедително изборите в страната. Това е историческо постижение, защото център-дясно коалицията ще стане първото дясно правителство, което е преизбирано през последните 20 години. При това на фона на икономически трудности, причинени от срива в цената на петрола през 2014-2015 г.

Норвегия е най-големият производител на петрол в Европа, а доходите от него формират значителна част от вътрешния продукт. Рекордното използване на пари от държавния Петролен фонд в последните години е в основата на успеха на водената от Ерна Солберг коалиция, коментира FT.

След преброяване на 95% от гласовете, дясноцентристката коалиция печели 89 места срещу 80 за център-лявата опозиция в 169-местни Парламент. „Резултатите показва, че получаваме още четири години доверие за управление“, коментира консервативният министър-председател Ерна Солберг в първото си изказване след изборите.

Резултатите са катастрофа за лявоцентристката Лейбъристка партия, която приключи нощта като най-големият губещ в сравнение с предишното гласуване през 2013 г.

„Изборите са огромно разочарование за Лейбъристката партия“, каза лидерът на партията Йонас Гар Стьоре. Лейбъристите получиха 40% от гласове на предишните избори, но сега завършиха с 27%. Това е второто най-лошо представяне през последните 93 години. Резултатът бе посрещнат с пълна тишина в щаба на партията.

Крайният резултат е изключителен успех за правителството, което е най-дясното управление, избрано в историята на Норвегия.

„Това е исторически резултат. Това е силно послание за доверие в министър-председателя и правителството. Това бяха четири години с шок от цените на петрола, кризата с бежанците, нарастващата нестабилност около нас, но правителството се стараеше да има стабилно управление на страната „, коментира пред Financial Times Видар Хелгесен,  министър на околната среда.

Резултатите показват и значителен успех за популистката партия „Прогрес“, която запази подкрепата си, въпреки очакванията, че поемането на курс към по-отговорно поведение и послания ще намали подкрепата за нея.

„Само си помислете, за това което говореха за нас преди четири години. Помислете за всички предсказания на хора, които търкаха ръцете в очакване. Абсолютно всички тези сега трябва да срамуват „, коментира лидерът на „Прогрес“ Сив Йенсен.

Дясноцентристкото правителство обаче ще има трудности да изкара четиригодишен мандат. То ще зависи от подкрепата на четирите дясноцентристки партии в парламента, а не само от три, както в миналия мандат.

Две от дясноцентристките партии шокираха с антиимиграционната си реторика. Солберг покани всички четири партийни лидери за разговори рано във вторник.

Погромът в ляво обаче застигна не само Лейбъристката партия, но и нейните партньори.
Както Зелените, така и бившите комунисти от Червената партия получиха по-малко от 4-процентовия праг, необходим за набирането на допълнителни представители в парламента. Това ограничава шансовете за голяма промяна в петролната политика в най-големия производител на петрол в Западна Европа.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *