Великобритания отменя законодателството на Европейския съюз

Великобритания отменя законодателството на Европейския съюз

Това е първата голяма законодателна крачка към излизането от съюза

 

 

Британската Камара на общините подкрепи тази нощ Законопроекта за отмяна на европейското законодателство (Repeal Bill) с 326 гласа „за“ срещу 290 против, предаде БТА. Така законопроектът преодоля първото си голямо препятствие в парламента, но много депутати обещаха да внесат промени в него, преди той да стане закон.

Това е първата голяма законодателна крачка към излизането от ЕС.

Целта на законопроекта е хиляди закони и регулации на ЕС да се трансформират в закони на Обединеното кралство, когато то напусне ЕС през 2019 г. Това е необходимо според консерваторите, за да се избегне хаос след Брекзита. В същото време опозиционните депутати, подкрепени и от някои консерватори, заявиха, че ще се опитат да внесат промени в законопроекта на следващия етап, когато текстът му бъде обсъждан подробно преди окончателното гласуване, тъй като според тях той дава прекалено големи права на правителството да променя закони.

Лейбъристите се опитаха да блокират процеса на обсъждането на законопроекта, призовавайки правителството да направи някои отстъпки, но след продължили повече от осем часа дебати, депутатите отхвърлиха с 318 гласа срещу 296 поправките на лейбъристите. На второ четене законопроектът бе одобрен с 326 гласа „за“ при 290 „против“.

Сега законопроектът, който ще стане един от най-важните конституционно значими законодателни актове в британската история, отива за обсъждане в комисиите на Камарата на общините. Очаква се този процес да продължи не по-малко от седмица и е възможно да започне едва през октомври.

После следва трето, заключително четене в долната камара и след като бъде приет, ще отиде за разглеждане от горната Камара на лордовете. Там предстои аналогична процедура с три четения. Проектът ще получи статут на закон, след като двете камари съгласуват окончателно текста и той бъде одобрен от кралица Елизабет Втора.

Британският премиер Тереза Мей приветства гласуването в парламента, като заяви, че решението на депутатите означава, че сега Лондон може да продължи с преговорите, стъпил „на здрави основи“, предаде Ройтерс.

В събота десетки хиляди души протестираха срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз на митинг в Лондон.

Сред множеството бяха и видни личности. Протестът, известен като „Есента на нашето недоволство“, бе по повод отмяна на европейското законодателство, което успя да мине с малка преднина в парламента.

Сред ораторите на протеста бяха лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл и ирландският певец, текстописец и политически активист сър Боб Гелдоф, а сред демонстрантите – актьорът Патрик Стюърт и бившият правителствен съветник на лейбъристите Алистър Кембъл, който отправи остри нападки към водещите на кампанията за напускане с обвинения, че са подвели хората за Брекзит. Главният организатор на похода Греъм Хюзбе бе бурно приветстван, когато призова за нов референдум за членството на Великобритания в ЕС.

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *