16 години от атентатите срещу кулите близнаци в Ню Йорк

16 години от атентатите срещу кулите близнаци в Ню Йорк

Изводите след 11 септември 2001г. са направени, има нови системи за сигурност, но светът не става по-безопасно място

 

 

На 11 септември 2011г., вторник, в 8.46 ч. местно време самолет „Боинг 767“ се врязва в Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк. В 9.03 часа CNN предава на живо от мястото на сблъсъка и пред погледа на милиони зрители по целия свят втори самолет се врязва в Южната кула. Точно 37 минути по-късно трети самолет се забива в сградата на Пентагона във Вашингтон. Четвърти самолет – „Боинг 757-222“, изпълняващ полет на „Юнайтед Еърлайнс“ от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и осуетяват намерението им. Самолетът се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10.03 ч. местно време.

В следващите часове двете кули не издържат на пламъците и рухват. По официални данни жертвите са 2974 души – в кулите и на земята, 125 – в Пентагона, 24 души са обявени за липсващи, ранените са около 6000. Загиват и най-малко 300 пожарникари по време на спасителните операции. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона, всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави, припомня и news.bg.

Повече от година продължава разчистването на останките. Част от жертвите никога не са идентифицирани.

Отговорност поема „Ал Кайда“. Вашингтон започва военна офанзива в Афганистан и Ирак. През следващите 10 години най-издирваният човек е Осама бин Ладен. Десетилетие след нападението срещу двете кули Бин Ладен е ликвидиран.

В рамките на тези 10 години „Ал Кайда“ е страшилището за Съединените щати и Европа. Техни последователи стоят зад десетки атентати. През март 2004 г. близо 200 души са убити при серия от бомбени нападения във влакове в Мадрид. Юли 2005-а, в Лондон. Самоубийствени атентати в три влака на метрото и градски автобус. Загиват 56 души.

16 години след 11 септември „Ал Кайда“ постепенно загуби позициите си. На сцената се появи нова, още по-кръвожадна групировка – „Ислямска държава“. Джихадистите умело пропагандират идеите си в интернет.

Бившият афганистански президент Хамид Карзай преди години заяви, че групировката „Ал Кайда“ е мит и категорично отрече терористичните атаки от 11 септември да са планирани в страната му. В интервю за „Ал Джазира“, експрезидентът изрази сериозните си съмнения, че тази групировка изобщо съществува, тъй като не се е срещал с нейни членове, не е получавал и каквито и да било доказателства за съществуването й.

Саудитска Арабия често е обвинявана заради атаките, тъй като повечето атентатори са саудитци. Закон, приет от САЩ, предвижда възможност роднини на жертви да могат да съдят Рияд. Кралството отхвърля обвиненията в спонсорство на тероризма, припомня news.bg.

16 години по-късно терористичните атаки в САЩ продължавата да бъдат наричани „атентатът на атентатите“. След тази дата светът никога няма да е същият. Направени са много изводи след нападенията, отговорено е на въпроса дали ако ЦРУ и ФБР са работели в синхрон, атаките са могли да бъдат спестени. Оказва се, че следените от разузнаването ислямисти, извършили атаките със самолетите, са били вече в САЩ, но контраразузнаването дори не е подозирало това. Размяната на информация между ЦРУ и ФБР се оказва ключовият момент терористите да имат всички шансове безпрепятствено да преминат летищния контрол и да овладеят самолетите.

Сега обаче сме свидетели на нова, дори по-опасна вълна ислямски тероризъм, а мишена на нападенията все по-често са хора, които са излезли да се забавляват.

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *