„Ирма“ разби туристическия сезон на Карибите

„Ирма“ разби туристическия сезон на Карибите

Разрушителната сила, с която ураганът „Ирма“ премина през Карибите ще продължи да се проявява още месеци. Зимният туристически сезон в региона е разбит. Една от най-мощните атлантически бури в последния век – „Ирма“ до този момент убила 21 души, оставяйки хотели, летища и други сгради повредени в престижни острови като Св. Мартин и Барбуда. съобщенията от Барбуда са за унищожени на места до 95% от сградите, а щетите по предварителни оценки наближават 100 милиона долара. В неделя ураганът достигна Флорида, предизвиквайки евакуацията на над 6 милиона души в американския щат и прогнози за щети от десетки милиарди долари.

Всичко това означава не само бедствие за хората, но и че основният им източник на доходи – туристическата индустрия за милиарди долари – е на колене малко преди началото на зимния сезон. Хотели, ресторанти, летища, пристанища за круизни кораби, електроснабдителни мрежи и мобилни комуникации, както и основна инфраструктура са повредени на места като Сейнт Мартин и Барбуда, а тепърва ще се разбира какво е положението в Куба или Флорида.

В Куба „Ирма“ премина директно над две от северните провинции, в които повече от 50 хотела и курорта носят значителна част от приходите от валута, от която се нуждаят комунистическите власти. Все още няма официални изявления за щетите, включително за земеделието, но ако те са значителни, бремето за икономиката ще е сериозно.

Президентът на на американския туроператор Pleasant Holidays Джак Ричардс коментира пред „Ройтерс“, че нормализирането на бизнеса може да започне едва в началото на 2018г., а това означава загуби за бизнеса в размер на милиарди долари. Най-натовареният сезон за Карибите е от средата на декември до Великден, когато американци, канадци и европейци бягат от снега и студа към слънцето и тюркоазено сините води на островите.“Може ли да възстанови инфраструктурата навреме? В тези страни просто не остана какво да се възстановява. Щетите са огромни“, допълва той.

„Всеки по-сериозен проблем за туристическата индустрия е удар по живота ни“, казва Хю Райли, говорител на Карибската туристическа организация (CTO).

 

Преди „Ирма“ Световният съвет за пътуване и туризъм (WTTC) прогнозира, че над 26 милиона туристи от цял свят ще посетят Карибите през тази година. Миналата година гостите оставиха тук 31 млрд. долара и се очакваше през 2017г. ръстът да е с 5.3%. От WTTC изчислиха още, че общият ефект за БВП на района през 2016г. е 56 млрд. долара.

 

В петък следобед Департамента за туризъм на Американските Вирджински острови призова посетителите да не се отправят към Сейнт Томас, където ураганът отне живота на четирима и летището е затворено за редовни и чартърни полети. Елитният хотел Windward Passage над залива на Сейнт Томас планира да остане затворен в следващите 6 месеца.

 

Пожарникари почистваха дни наред пясъка, натрупан от бурята на летището на холандската територия Сейнт Мартин, заради което почти 3000 туристи бяха блокирани. „Туризмът е икономиката тук. Това е прехраната на ни“, коментира Роландо Бризон, директор за туризма на Сейнт Мартин.

 

Туроператори, компании за круизни пътувания и авиокомпании опитват да овладеят кризата с блокирани туристи и отложени почивки. През уикенда бяха отменени круизни плавания към района на Royal Caribbean Cruises, Carnival Cruise Lines и Norwegian Cruise Line, а вече намиращи се в Карибите техни кораби промениха маршрутите си, за да избегнат ураганите.

 

Европейският туроператор TUI евакуира клиенти от крайбрежнитеа райони на Флорида навътре в сушата в Орландо, а туристи в Куба бяха събрани в убежища. Германската DER Touristik превози в петък пристигащите с круизни кораби в Маями директно към убежище, след коато корабите ще се оттеглят в открито море преди пристигането на „Ирма“.

Категории Мнения, ПланетаЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *