Нинова и Панов: Президентът да определя шефа на антикорупционния орган

Нинова и Панов: Президентът да определя шефа на антикорупционния орган

„Проведохме сериозен и професионален разговор с председателя на ВКС Лозан Панов. Има съвпадение на мненията по два важни за нас въпроса и едно разминаване“, съобщи пред журналисти Корнелия Нинова. Тя се срещна с Лозан Панов в Народното събрание във връзка с антикорупционния законопроект на БСП.

„Имаме съгласие относно различните власти, които трябва да имат отношение към антикорупционния закон. Г-н Панов смята, че не е противоконституционно и е добре президентът да определя председателя на органа. Той се съгласи, че е важно, съгласно Конституцията, да има разследващи функции. Тези два въпроса са основни за нас“, посочи лидерът на БСП.

Нинова обаче подчерта, че с Лозан Панов са на различни позиции по отношение на прокуратурата. По думите й Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа и тя да обхваща промяна и в прокуратурата. „Това обаче минава през промяна в Конституцията, което БСП не споделя като мнение. Имаме политическо решение да не се променя Конституцията“, посочва още Нинова.

„Ако бъде създаден такъв антикорупционен орган, не виждам пречка президентът на страната да назначава неговия председател“, заяви след срещата Лозан Панов.

„Едно е отговорността да се поеме от един колективен орган, друго е да се поеме еднолично от някой, който ще носи отговорност и за това, което е предложил като назначение“, каза още председателят на ВКС. По думите му, погледнато отстрани, темата кой ще назначава този орган и за БСП, и за ГЕРБ изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата. „Този орган, ако се създаде, би трябвало да има разследващи функции. Всякакъв страх, че ще използват СРС-та и няма да има контрол са неоснователни“, посочи Лозан Панов.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *