Китайски инвеститор купува проблемен дял от „Роснефт“

Китайски инвеститор купува проблемен дял от „Роснефт“

Сподели Публикувано на Категории ПАРИ, ПЛАНЕТА, Топ

Китайската компания CEFC China Energy планира да придобие дял от 14.16% в руския производител на петрол “Роснефт”, пише „Ведомости“. В момента този дял се притежава от от консорциум инвеститори, в който влизат швейцарската Glencore и Катарската агенция за инвестиции.

Ройтерс коментира, че сделката ще позволи на Китай, който е вторият по големина енергиен консуматор в света, да засили сътрудничеството си с най-големия производител на петрол.

CEFC China Energy се превърна в последните години от малък търговец на петрол до енергиен конгломерат. Сделката идва на фона на новия пакет санкции, които САЩ наложи на Русия, с което направи трудно за западни компании като Glencore да развиват партньорства в Русия и да затвърждават връзките с държавни компании като „Роснефт“, отбелязва агенцията.

 

В съобщение Glencore посочва, че китайската компания ще придобие акциите на цена с 16% премия над средната пазарна, на която са се търгували дяловете на „Роснефт“ на борсата в последните 30 дни. Швейцарско-катарският консорциум придоби преди година 19.5% в „Роснефт“. След анонсирането излизане Glencore ще запази 0.5%, а 4.7% за Катарската агенция за инвестиции.

Според анализатори, цитирани от руски медии, цената на сделката може да достигне 9 млрд. долара. Информацията за сделката повиши с над 3% цената на акциите на руския гигант.

Шефът на “Роснефт” и вицепремиер на Русия Игор Сечин коментира, цитиран от “РБК дейли”, че влизането на китайски инвеститор е голямо събитие.

Според Сечин причината за излизането на швейцарско-катарския консорциум от позицията е, че дела ебил придобит със заем, чието обслужване има проблеми. „Волатилността на финансовите пазари доведе до девалвация на долара спрямо еврото и разходите по обслужване на заема станаха сериозни“, коментира той.

Категории ПАРИ, ПЛАНЕТА, ТопЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *