Китайски инвеститор купува проблемен дял от „Роснефт“

Китайски инвеститор купува проблемен дял от „Роснефт“

Китайската компания CEFC China Energy планира да придобие дял от 14.16% в руския производител на петрол “Роснефт”, пише „Ведомости“. В момента този дял се притежава от от консорциум инвеститори, в който влизат швейцарската Glencore и Катарската агенция за инвестиции.

Ройтерс коментира, че сделката ще позволи на Китай, който е вторият по големина енергиен консуматор в света, да засили сътрудничеството си с най-големия производител на петрол.

CEFC China Energy се превърна в последните години от малък търговец на петрол до енергиен конгломерат. Сделката идва на фона на новия пакет санкции, които САЩ наложи на Русия, с което направи трудно за западни компании като Glencore да развиват партньорства в Русия и да затвърждават връзките с държавни компании като „Роснефт“, отбелязва агенцията.

 

В съобщение Glencore посочва, че китайската компания ще придобие акциите на цена с 16% премия над средната пазарна, на която са се търгували дяловете на „Роснефт“ на борсата в последните 30 дни. Швейцарско-катарският консорциум придоби преди година 19.5% в „Роснефт“. След анонсирането излизане Glencore ще запази 0.5%, а 4.7% за Катарската агенция за инвестиции.

Според анализатори, цитирани от руски медии, цената на сделката може да достигне 9 млрд. долара. Информацията за сделката повиши с над 3% цената на акциите на руския гигант.

Шефът на “Роснефт” и вицепремиер на Русия Игор Сечин коментира, цитиран от “РБК дейли”, че влизането на китайски инвеститор е голямо събитие.

Според Сечин причината за излизането на швейцарско-катарския консорциум от позицията е, че дела ебил придобит със заем, чието обслужване има проблеми. „Волатилността на финансовите пазари доведе до девалвация на долара спрямо еврото и разходите по обслужване на заема станаха сериозни“, коментира той.

Категории Акцент, Пари, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *