Цацаров разпореди проверка на Митрев по медийни публикации

Цацаров разпореди проверка на Митрев по медийни публикации

От прокуратурата съобщиха, че проверката трябва да установи има ли данни за данъчни престъпления или пране на пари

 

По повод публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР е разпоредена проверка от главния прокурор Сотир Цацаров.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари, съобщиха от прокуратурата, съобщава БГНЕС.

Преди дни разследване на вестник „Монд“ и десет други европейски издания разкри скритата страна на „дипломацията на хайвера“, провеждана от Азербайджан в Европа. В твърдения за „Азербайджанска перачница“ бе намесено и името на Калин Митрев

Вестник „Гардиън” изтъква, че има и сериозно българско участие в скандалната корупционна схема. То включва съпруга на директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова и български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие – Калин Митрев.

Той е получил в свои швейцарски и български сметки най-малко 425 000 евро. През 2013 година на Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума – 225 000 евро. По данни на „Гардиън” Митрев признава за наличието на парите, но твърди, че те са придобити посредством легитимните му консултантски услуги преди заминаването му в Лондон и отрича да е знаел за първоначалния източник на финансовите дарения.

Самият Митрев коментира днес пред Нова телевизия, че кампанията срещу него е „безсмислена спекулация“.  „Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и на семейството ми. За мен това е кампания“, каза Митрев.

Владислав Горанов, финансов министър, поясни, че на редовното заседание днес на правителството ще бъде формулирано становище по т. нар. „Азербайджанска перачница“ .

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *