Ще искаме европари за жп връзката с Гърция

Ще искаме европари за жп връзката с Гърция

Проектът за транспортен коридор между България и Гърция има шанс да получи финансиране по плана „Юнкер“ и от европейски фондове.Това заяви премиерът Бойко Борисов в сряда след подписване на меморандум с Алексис Ципрас в Кавала. Документът регламентира развитието на железопътната връзка Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе.

„Разбрахме се през октомври да поискаме среща с Юнкер, за да представим идеите си за развитието на балканския регион и да търсим подкрепа“, каза още Борисов. Транспортният коридор ще свързва река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, ще бъдат развивани и пристанищата. С изграждането на коридора ще бъдат комбинирани пътен, железопътен, воден и речен транспорт.

По думите на Борисов на 3 октомври ще има среща между премиерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, на която ще се обсъди включването на Румъния и Сърбия в проекта за транспортен коридор.

„Това е един проект с огромно значение, който оправдава констатирани нужди от десетилетия наред. Това е стъпка към превръщането на балканските страни в европейско пространство“, каза от своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас. Според него България и Гърция биха могли да изиграят ролята на мост между ЕС и Русия.

Ципрас подчерта, че България и Гърция откриват нови хоризонти и в областта на енергетиката, визирайки утрешната среща  на ресорните министри на двете страни.

 

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *