България празнува 132 г. от Съединението

България празнува 132 г. от Съединението

На 6 септември честваме 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

На тази дата Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава Временно правителство.

В цялата страна ще има официални прояви и културни събития, като център на честванията е по традиция град Пловдив.

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи в 10 ч. в катедралния храм „Света Богородица“ тържествен молебен. Ще бъдат поднесени венци пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. През деня в града ще има различни празнични концерти, а в 19 ч. на площад „Централен“ ще започне възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, представена от комитет „Родолюбие“.

Кулминацията ще бъде тържествената заря-проверка от 20,30 ч. на площад „Съединение“, на която държавният глава Румен радев ще произнесе слово.

В София празникът ще бъде отбелязан с церемония от 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски“. В програмата за честването на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Формация „Българи“ и актрисата Василка Сугарева.

След официалната част ще има възстановка на събитията от Съединението, представена от сдружение Национален съюз „Единение“.

 

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *