Прокурист поема управлението на „Дунарит“

Прокурист поема управлението на „Дунарит“

Нашумелият военен завод „Дунарит“ се е сдобил с прокурист. Това показва документи по партидата на дружеството в Търговския регистър. Съвета на директорите на русенския военен завод, чиито членове се сдобиха с постановления за повдигане на обвинения от прокуратурата, е избрал за прокурист Петър Петров. Решението е вписано вече в ТР.

Петров присъстваше и в състава на борда на директорите, който новият мажоритарен собственик на „Дунарит“, контролираната от Емилиян Гебрев фирма „ЕМКО“ се опита да впише преди по-малко от месец.

Промени, които бяха оспорени от Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и станаха начална точка на последвалата акция на държавата през Министерството на икономиката и Държавната консолидационна компания (ДКК) да изземе собствеността в „Дуанрит“.

Повдигането на обвинение на Съвета на директорите на военния завод стана причина МВР да задейства процедура по отнемане на лиценза за производство и търговия с боеприпаси на „Дунарит“.

Още когато обяви началото на кампанията по национализацията на военния завод, министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че проблемът с директорите ще бъде разрешен чрез назначаване на прокурист.

Такъв вече е назначен, макар и не от държавата. Национализацията на „Дунарит“ се размина след като дружеството покри задължения за близо 50 млн. лв. към ДКК. Задължения, които държавата придоби по сложна схема и намиращи се в началото на завъртането в офшорна компания, за която има данни, че е контролирана от ДПС депутата Делян Пеевски.

 

 

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *