Българският представител в ЕБВР Калин Митрев  е участвал в „Азербайджанска пералня“

Българският представител в ЕБВР Калин Митрев е участвал в „Азербайджанска пералня“

Директорът от повече от 3 години за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон Калин Митрев, който е и съпруг на генераления директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, е бил част от мащабна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампаня за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев.

Това разкрива журналистическо разследване базирано на банкови документи, получени в датското издание Berlingske и споделени с разследващи журналисти от няколко държави в рамките на проекта озаглавен “Азърбайджанската перачница”. Участие в разследването са взели и журналисти от българското издание „Биволъ“.

Плащанията идват от сметки в естонското поделение на Danske Bank, отворени на името на четири фантомни компании. През тези сметки преминава огромен паричен поток от 2,5 милиарда евро, захранван основно от държавната азърбайджанска банка IBA, руската „Рособоронекспорт“ и фирми свързани със семейството на Илхам Алиев.

Журналистите, работещи по проекта проучиха в продължение на месеци над 16000 транзакции на фирмите Metastar Invest, Hilux Services, Polux Management и LCM Alliance.  Фирмите са регистрирани в Англия и Шотландия от подставени лица, но са управлявани директно от Азърбайджан.

Журналистите от OCCRP откриха номиналния директор на Hilux и Polux Махарам Ахмадов. Той е регистриран като бежанец от Нагорни Карабах и живее в мизерни условия за човек, управляващ на хартия фирми със стотици милиони в чуждестранни сметки, пише „Биволъ“.

Между 2012г. и 2014г. повече от 16 000 плащания са минали по различни канали, като с близо 2.9 млрд. долара е плащано на известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании. Не е сигурно, че всички получатали са знаели за първоизточника на средствата, тъй като те са минавали по канали, прикриващи откъде идват.

Според „Биволъ“ около 800 000 евро от азърбайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица. Преводите към български банки са 19 на брой и са датирани от август 2012 до октомври 2014. Девет превода идват от Metastar Invest, следва Hilux Services със седем превода и три превода са от естонската сметка на Polux Management.

Най-известен сред бенефициентите е българският представител в ЕБВР Калин Митрев, съпруг на Ирина Бокова. Той е получил в швейцарски и български сметки на свое име осем превода за общо 425 000 евро. Пари са му превеждали три от четирите сламени фирми участващи в Азърбайджанската перачница – Polux, Hilux и Metastar.

На Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума – 225 000 евро на 08.02.2013 от Metastar Invest в швейцарската му сметка. В българската си сметка Митрев е получил един превод за 40 000 евро на 11.02.2014.

Той не крие факта и обяснява, че средствата са от напълно законен бизнес, декларирани са в България и са платени данъци върху тях. Митрев казва пред „Гардиън“, че не познава цялата схема, както и не му е известен първоизточникът на парите. Консултантската ми работа беше закрита, когато влязох в борда на ЕБВР, допълва той.

Изданието не посочва името на фирмите, за които става дума, но справка в професионалната биография на Митрев показва, че времето, за което се говори, съвпада с работата му като изпълнителен директор на Vector Advisory Services (2010-2014), член на надзорния съвет на Delta Capital International (2010-2013) и вицепрезидент на Investime Oil & Gaz (2010-2013).

 

Снимка: Дневник

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *