Бил Гейтс инвестира в изкуственото отглеждане на месо

Бил Гейтс инвестира в изкуственото отглеждане на месо

Двама от най-знаковите американски инвеститори – основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс и собственикът на „Върджин груп“ Ричард Брансън ще в стартиращия бизнес с изкуствено месо.

Предприемачите ще купят дял в компания „Мемфис мийт“, която има успешни опити за отглеждане в изкуствена среда на месо от мускулни животински клетки, пише Блумбърг.

Разработваният продукт все още не е стигнал до пазара, защото е по-скъп от естественото месо, но с новите инвеститори усилията за поевтиняването й ще продължат.

“В следващите 30 години няма да ни се налага да убиваме животни, а месото ще бъде по-чисто и здравословно, без да се промени вкусът му“, коментира Брансън пред “Блумбърг”.

„Мемфис мийтс“ взема самовъзпроизвеждащи се живи клетки от животни, слага ги в хранителна среда наситена с кислород и ги оставя да се делят естествено.

По тази технология през 2016 г. е произведено говеждо месо, а по-рано тази година – пилешко и патешко.

Категории Акцент, Пари, Планета, Цивилизация

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *