Радев: Президентът трябва да назначава шефа на Агенцията по антикорупция

Радев: Президентът трябва да назначава шефа на Агенцията по антикорупция

Държавният глава подчерта, че освен борбата с корупцията не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието

 

 

Президентът трябва да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията, такава е здравата институционална логика. Това каза пред журналисти във Военната академия „Георги С. Раковски“ президентът Румен Радев, предаде „Фокус“.

„Много са нещата, накъдето политиците да насочат вниманието си – във всички сфери очакваме наистина едно законодателство, което да отговаря на обществените очаквания и да се прави така, че да има време обществото да се запознава с това какво се предлага, да има обществено обсъждане и дебати. Фокусът е антикорупцията и това ще бъде темата на бъдещия КСНС на 9 октомври“, заяви Радев.

Попитан как оценява антикорупционния законопроект на БСП, където се споменава и ролята на президента, той посочи:

„Първо, корупцията е изключително важна тема за България. Борбата с корупцията не може да става само с превенция, тя е важна разбира се, но не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки. Относно избора кой да назначава председателя на Агенцията, съгласен съм с предложението президентът да го назначава“, допълни Радев.

Той уточни, че не се е произнесъл какъв трябва да бъде точно, тъй като това е въпрос на дебати. „Но здравата институционална логика наистина диктува той да бъде назначаван с участието на президента. Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика“, каза още държавният глава.

В проекта на ГЕРБ председателят на агенцията се избира от парламента.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *