Литва вече използва американски втечнен газ

Литва вече използва американски втечнен газ

Доставяният в Европа втечнен природен газ от САЩ значително променя ситуацията на пазара на горива. Това заяви президентът на Литва Даля Грибаускайте след срещата си с членове на американския Конгрес.

В пристанището Клайпеда  на прибалтийската държава заработи терминал за доставка на втечнен газ. В трюмовете на пристигналия миналата семица в Клайпеда танкер имаше 140 000 кубични метра суровина. В средата на септември в Клайпеда се очаква втора доставка от САЩ. След доставката министърът на енергетиката Жигимантас Вайчюнас изрази надежда, че това ще понижи цената за литовските потребители, но премиерът Саулюс Сквернялис заяви, че засега няма предпоставки за намаляване на цената.

 

„Американският природен газ променя правилата на играта на газовия пазар в Европа”, каза в четвъртък Грибаускайте. По думите й алтернативните доставки двата възможност на европейските потребители „да се спасят от зависимостта от „Газпром” и да си гарантират сигурни, конкурентни и диверсифицирани доставки”. Грибаускайте нарече литовския терминал за втечнен природен газ „врата за американския газ в региона”.

 

Категории Пари, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *