Васко Кръпката: Ще скитам из Америка с китарата на Георги Минчев

Васко Кръпката: Ще скитам из Америка с китарата на Георги Минчев

Българите в САЩ бяха ги налазили едни чалгари, искам да пропагандирам мислеща музика, казва големият бард на рока

 

„Искам да видя как живеят хората в Америка – и българите, и американците. Не съм бил 15 години там и те избраха Доналд Тръмп. Искам да видя какво се случва с тези хора.Ще изнесем двайсет и няколко концерта в големите градове, ще обиколя Западното и Източното крайбрежие, ще бъда и по средата на Америка, ще свиря в Чикаго, във Филаделфия, в Ню Йорк, в Бостън, в Лос Анджелис, Сан Диего, Сан Франциско, Лас Вегас, навсякъде в градовете, където има българска общност.“

 

– Как мина лятото? Има ли достатъчно територия за рока? Каварна падна.

– Лятото го минахме на колела, много фестивали, пачанги из България и по морето. Да кажа за Каварна –  Джулая и рок фестивали се правят на много повече места в страната, отколкото там, където основно бяха метъл фестивалите.

Нашето лято започна с фестивал в Благоевград – блус и джаз, после Джулай в Тутракан, имаше фестивали в Кнежа, Павликени… Изобщо в много градове вече се правят рок фестивали, мотосъбори. Не само си изкарваме хляба с рока, но и зареждаме хората. Представяме новите песни, припомняме си старите песни.

И така, лятото отива към… прекрасното ми турне в Америка, което очаквам с нетърпение.

000000-Vasko-Krapkata-5

– Ще кажеш за това турне, но нека останем още малко в България. Как възприемат хората старите ти песни сега, с носталгия или отново като бунтарска музика?

– Естествено, че я има и носталгията. Като минат години, човек си спомня за хубавите неща от младостта, това е съвсем нормално. Нашите песни в известна степен са пророчески, те са базирани на истински случаи, в тях е заложено и времето, в което живеем. Хората се радват да си припомнят какво е било.

– „Комунизмът си отива“ май не беше много пророческа?

– Напротив. Казва се, че „комунизмът си отива“, което не означава, че си е отишъл. Държа да припомня последния куплет, защото който ми задава такъв въпрос, явно го е забравил…

Диктатори сменяват,

отново управляват,

лъжата си остава,

загорчава таз държава.

 

Архиви унищожават,

хората отчуждават,

в чужбина заминават,

но борбата продължава.*

 

Какво непророческо има в тези куплети?

000000-кръпката-2

– Разбира се, пророческо е, но продължава много дълго. И някак оставаме с впечатлението, че особено в последните години наистина рокът отстъпва на казачока. Не е ли така?

– Да, като дойде кметица от БСП на власт, естествено, рокът отстъпва на казачока. Но това се случва в един малък град Каварна, който е на три километра от морето и дори не е никакъв морски курорт. Но благодарение на рока беше се превърнал в такъв. Така че хората ходят където ходят, но все при рока ще се върнат.

– Как ти изглежда България днес? Има ли почва за бунт, което пряко се свързва с рока, музиката на гневните млади, на свободните хора?

– Днес България ми изглежда много по-хубава, много по-чиста, много по-зелена, много по-обработена като земя, много по-светла като електричество, много по-удобна за пътуване като пътища, много по-свободна – българите са свободни да пътуват из цяла Европа. Слава Богу, ние сме член на НАТО, на Европейския съюз, както се казва, опитваме се бавно и полека да се откъснем от „братската“ прегръдка на Съветския съюз.

Но поводи за протести винаги ще има, защото, от друга страна,  ни управляват мутри, мафиоти, ченгетата са си на мястото и абсолютно си вършат работата, управниците се опитват да ни откъснат от свободния свят, комунистите осъществиха за себе си своя капитализъм…

За мен винаги основният проблем ще бъдат ченгетата и хората във властта, на които сърцето им е в Москва, а децата им – в Ню Йорк. И ни говорят за прекрасните времена на социализма и тази огромна лъжа се тиражира от 90 процента от медиите. За мен всъщност медиите са първата власт. Те пропагандират и налагат и музиката, онази част от нея, която е послушна. Така че има много неща, срещу които да се протестира и да се бунтуваме.

Но според мен най-големият ни проблем се намира в Съдебната палата.

– Какво очакваш от турнето в Америка?

– За турнето ми в Америка може да се каже, че се подготвям 15 години, защото преди толкова бях там. Ще бъда сам с китарата на Георги Минчев, която ми беше завещана. За втори път ще я водя в Америка. Ще пътувам със семейството ми и с един приятел. Ще си купим кемпер и ще обикаляме Америка по пътищата и по федералните шосета на голямата земя на прериите, на нашите герои индианците от книгите и филмите, които са ме направили човек…

Ще изнесем двайсет и няколко концерта в големите градове, ще обиколя Западното и Източното крайбрежие, ще бъда и по средата на Америка, ще свиря в Чикаго, във Филаделфия, в Ню Йорк, в Бостън, в Лос Анджелис, Сан Диего, Сан Франциско, Лас Вегас, навсякъде в градовете, където има българска общност. Получих работната виза P-3, която се издава за артисти и музиканти. Доста време я чакахме тази виза, но накрая се получи.

Основното, което искам да свърша на това турне, са няколко неща:

Първо, искам да видя как живеят хората там – и българите, и американците. Не съм бил 15 години там и те избраха Доналд Тръмп. Искам да видя какво се случва с тези хора.

Искам да говоря с тях, много обичам социалните контакти. Постоянно съм някъде, в някоя кръчма примерно си говоря с хората. Сега искам да обиколя Америка и да разговарям с тези хора.

Второ, искам да си представя песните – и новите, и старите. Защото де що има българска общност, бяха ги налазили едни чалгари, страшна работа! Едни кючеци, гюбеци се вият из Америката, обаче кючеците и гюбеците са анадолска музика, не са българска.

Другата ми мисия е да пропагандирам качествена, интелигентна, мислеща музика.

Трето, надявам се да изкарам някой лев. Надявам се да дойдат хора на концертите. Да се заредим взаимно. Мечтал съм си да обиколя тази страна и затова много се вълнувам. Заминавам на 7 септември, рождения ден на бай Тошо. Турнето ще бъде около два месеца – от Чикако, Бостън, крайбрежието край Флорида, после нагоре към Калифорния и пак се връщам в Чикаго.

– Ще пропуснеш Ню Орлийнс?

– Ню Орлийнс разбира се, там живее дъщеря ми и после ще пътуваме заедно, ще обикаляме Америката. И накрая отиваме до Канада – Торонто, Ванкувър, Калгари, след това летим от Сиатъл за София, България.

– Няма да оставаш значи?

– О, няма. Тук, в България, е моята Америка! На моите 600 квадратни метра съм си построил живота, за който съм си мечтал, но имам още мечти, свързани с тази страна. Имам 7 нови песни за албум и като се върна, започвам да работя по него. Той ще се казва „Блус.бг“

 

*Текстът на „Комунизмът си отива“

кръпката-4

Кръпката на един от първите митинг-концерти след 1989 г.

 

Държавна е земята,

отровени полята,

замърсена е водата

и подтисната душата.

 

Подстригана косата,

обръсната брадата,

печати по краката,

но менят се времената.

 

Комунизмът си отива,

Комунизмът си отива,

Комунизмът си отива,

спете спокойно деца.

 

От света ни заградиха,

в диверсия обвиниха,

в милицията ни биха

и медал си закачиха.

 

В резиденции се скриха,

лагери построиха,

историята изкривиха,

но нещата се промениха.

 

Комунизмът си отива,

Комунизмът си отива,

Комунизмът си отива,

спете спокойно деца.

 

Диктатори сменяват,

отново управляват,

лъжата си остава,

заборчава таз държава.

 

Архиви унищожават,

хората отчуждават,

в чужбина заминават,

но борбата продължава.

textove.com

 

 

Категории Акцент, МненияЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

6 коментара към “Васко Кръпката: Ще скитам из Америка с китарата на Георги Минчев”

 1. Боклук, голям боклук, който като всички си прави пиар, за да се води известен . Този и други като него кръпки и въргали са боклуци

  1. Дано това да е „големия боклук“ в България! Дай Боже повече такива „боклуци“.
   Късмет ПО ПЪТЯ, Васе!

  2. Даринке,Даринке, в коя държава живееш, та такива глупости пишеш…
   Продължавай да си слушаш чалгата и си трай по въпросите за рок-интелигенцията.

 2. Васко, защо ви обичаме толкова много ? Защото ти/вие сте нашите Чък Бери, Елвис, Бийтълс и т.н. И защото си с нас винаги – от 1989г. до днес. И защото има бира. Пожелаваме ви супер интересно прекарване в САЩ и най-вече много много здраве !
  ПС: Ние също планираме кемпер екскурзия в Америка, може пък да се засечем някъде в благословената страна. Моя мечта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *