И Меркел открито критикува Турция, Русия и Полша

И Меркел открито критикува Турция, Русия и Полша

Канцлерът подчерта, че върховенството на закона е основа на сътрудничеството в рамките на ЕС

 

Германия е заинтересувана от изграждането на добри отношения с Турция, но реалността налага твърда политика, заяви федералният канцлер Ангела Меркел на редовната лятна пресконференция след края на отпуската й.

„Бих искала по-добри отношения с Турция, но трябва да се изправим пред реалността”, каза Меркел. Тя напомни за ситуацията с човешките права в Турция и за задържаните германски граждани, съобщава БГНЕС.

Именно затова решихме да преориентираме политиката си към Анкара, посочи канцлерът. Отношенията между ФРГ и Турция се влошиха в резултат на редица фактори. Един от тях е задържането на германски граждани.

Става дума най-вече за журналиста от в. „Велт” Дениз Юджел, преводачката Мешала Толу и правозащитника Петер Щойднер. По информация на германското външно ведомство в предварителен арест в Турция има 10 граждани на Германия, обвинени в подкрепа на тероризма и участие в неуспешния опит за преврат.

Същевременно Меркел каза на пресконференцията, че отказът на редица страни от ЕС да приемат бежанци може да има дългосрочни последици. Канцлерът изтъкна, че Европа не си е написала домашното в борбата с миграционната криза, няма работещ дъблински регламент, нито готовност на всички да участват в системата за разпределение на бежанците.

По отношение на Русия канцлерът каза, че европейските санкции срещу нея могат да бъдат отменени, само когато Киев си върне контрола над Донбас.

„Санкциите ще бъдат отменени, когато бъдат премахнати причините: икономическите санкции бяха въведени заради ситуацията в Източна Украйна, в регионите на Донецк и Луганск, където Киев няма суверенитет над собствената си територия”, каза Меркел.

Канцлерът посочи, че ако договореното наскоро примирие в Донбас бъде стабилно, „на тази база може да се вземат допълнителни политически решения”.

„Ако приложим споразуменията от Минск, тогава ще се създаде възможност за премахване на санкциите”, добави Меркел.

Канцлерът заяви, че Германия „не може да мълчи” за страховете на ЕС относно върховенството на закона в съседна Полша и нарече това „сериозен проблем”. Меркел посочи: „Колкото и да искам добри отношения с Полша, нашия съсед… не можем да отминем това с мълчание, само за да има мир”.

Полша вчера отхвърли опасенията на ЕС, че противоречивите съдебни реформи на дясното правителство, предизвикали улични протести, ще подкопаят независимостта на съдебната власт в бившата комунистическа държава. Канцлерът подчерта, че върховенството на закона е основа на сътрудничеството в рамките на ЕС.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *