Глинена плочка на 3700 години може да промени представите за математиката

Глинена плочка на 3700 години може да промени представите за математиката

Нов прочит на надписите върху малка глинена плочка на 3700 години може да промени представите ни за математиката. Плочката доказа, че вавилонците са открили тригонометрията 1500 години преди гърците и са използвали сложен математически метод, който може да промени науката, каквато я познаваме днес, пише британският The Telegraph.

 

Плочката е открита в началото на 20-ти век в Южен Ирак от американския археолог и дипломат Едгар Банкс – първообраз на Индина Джоунс. Тя се намира в колекцията G.A. Plimpton на Колумбийския университет и доскоро учените нямаха представа какво точно пише върху нея.

Нов анализ на изследователи от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия показва, че на нея е изобразена най-старата тригонометрична таблица на света. За разлика от съвременните математици обаче, вавилонците са използвали шестдесетична бройна система. Това прави изчисленията им далеч по-точни.

 

„Изследването ни показва, че Plimpton 322 описва формите на правоъгълните триъгълници, използвайки нов вид тригонометрия, основана върху отношения на страните на триъгълника, а не върху ъгли и окръжности”, обяснява д-р Даниъл Мансфилд от Университета на Нов Южен Уелс.

 

“Това е гениална математическа работа. Върху плочката не само е изобразена най-старата тригонометрична таблица, а е и единствената напълно точна тригонометрична таблица, заради различния подход на вавилонците към аритметиката и геометрията“, добавя д-р Мансфилд.

 

„Тя има голямо влияение върху съвременния свят. Вавилонските математици може да са били отживелица в продължение на над 3000 години, но това може да повлияе върху проучванията, компютърната графика и образованието. Рядък пример за това как древният свят може да ни научи на нещо ново”.

 

За основоположник на тригонометрията досега се смяташе Хипарх от Никея, работил в средата на втори век, пр.н.е. Той е автор на най-старите известни досега тригонометрични таблици, описани в книгата “Хорди в окръжност”. Вавилонската плочка обаче е с повече от хилядолетие по-стара.

 

 

Категории Планета, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *