ГЕРБ и БСП ще обсъждат антикорупционните си закони

ГЕРБ и БСП ще обсъждат антикорупционните си закони

Министърът на правосъдието Цецка Цачева се срещна с президента Румен Радев за да му представи проекта на ГЕРБ

 

 

ГЕРБ и БСП започват срещи и обществени обсъждания на антикорупционните си закони през тази седмица преди началото на политическия сезон. Първото заседание на парламента ще е в петък, като тогава трябва да има обществено обсъждане на проекта на ГЕРБ в сградата на Народното събрание.

БСП ще обсъжда проекта си за антикорупционен закон с експерти. Партийният лидер Корнелия Нинова и депутати ще се срещат с главния прокурор Сотир Цацаров, съдии от Върховния административен съд. Има планиран разговор и с президента Румен Радев, който според БСП трябва да назначава ръководителя на антикорупционното звено.

В събота ще има заседание на Националния съвет на БСП, на което окончателно ще се обсъжда проектът. В него се предлага с борбата по високите етажи на властта да се заеме ресорната дирекция в ДАНС, която да бъде извадена от агенцията, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, а членовете да се избират от парламента с две-трети мнозинство.

Антикорупционният закон на ГЕРБ е разработван от Министерството на правосъдието от работна група в широк състав от участници – представители на съдебната власт, неправителствените организации, академичните среди и обществеността, според правосъдния министър Цецка Цачева.

В него се предвижда създаването на нов единен независим орган, който да обединява функциите на съществуващи публични органи и звена с основната роля да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси, да осъществява производства за установяване на конфликт на интереси и да извършва отнемането на незаконно придобито имущество.

Новият независим орган трябва ще се нарича Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество според проекта на ГЕРБ. Бъдещата комисия ще стъпи на базата на сега действащата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, като към нея се вливат Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР), съответното звено от Сметната палата. Според Цачева в република с парламентарно управление председателят на този единен орган следва да се избира от Народното събрание и останалите му членове.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *