В Румъния протестират срещу промени в съдебната система

В Румъния протестират срещу промени в съдебната система

Новите предложения елиминират президента от избора на висш съвет на магистратите

 

В Букурещ и други градове в Румъния днес се очакват протести, породени от недоволството от обявения преди дни пакет от предложения за промени в съдебната система, предаде БНР.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер представи в сряда пакета от промени, които включват назначаването на главния прокурор на страната и главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията да става от Висшия съвет на магистратите по предложение на министъра на правосъдието. С това предложение фактически се елиминира участието на президента от процеса на назначаване на ръководителите на тези ключови институции.

Друга промяна е прехвърлянето на Съдебната инспекция към министерството на правосъдието. Президентът Клаус Йоханис реагира на предложенията с коментара, че те представляват „атака срещу върховенството на закона, независимостта и доброто функциониране на съдебната система и борбата с корупцията“.

ЕК също поиска от румънското правителство повече детайли около предложенията за промени в законите за съдебната система.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *