Нов съвет ще следи и координира военната индустрия

Нов съвет ще следи и координира военната индустрия

През последните години отбранителната индустрия бележи рекорден ръст с оборот от над 1 млрд. евро през 2016 г.

 

 

Нов Съвет за координиране и развитие на дружествата – производители и търговци на стратегически изделия и специална продукция ще бъде създаден от правителството до края на септември. Това се предвижда от проект на Министерството на икономиката, публикуван за обществено обсъждане.

Създаването на Съвета е наложително с оглед подобряване на координацията в областта на производството и търговията със стратегически изделия и специална продукция, посочват от ведомството на Емил Караниколов.

Отбелязва се, че през последните години производството и реализацията на отбранителни продукти бележат рекорден ръст, като достигат годишен оборот от над 1 млрд. евро през 2016 година. „Тези цифри показват, че българската отбранителна индустрия притежава необходимия производствен и технологичен потенциал, който я прави конкурентоспособен и желан партньор на международния пазар на отбранителни продукти”, се казва в мотивите към проекта.

“Тенденциите към засилване на отбранителното и индустриалното сътрудничество и постигането на необходимото ниво на стратегическа автономност на Европейския съюз, както и геополитическите ангажименти на България в светлината на членството й в НАТО, изискват едно по-високо ниво на координация на национално равнище и обединяване на усилията на държавните институции и бизнеса в процеса на планиране и изграждане на модерни способности”, пише още в проекта.

Съветът ще се събира най-малко веднъж на три месеца под ръководството на министъра на икономиката. Той ще включва министрите (или техни заместници) на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи, на финансите и на труда и социалната политика, председателят или заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“, президентите или вицепрезиденти на КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и представител на Сдружение „Българска отбранителна индустрия“.

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *