Западните Балкани: Искаме общо европейско бъдеще

Западните Балкани: Искаме общо европейско бъдеще

Премиерите на страните се срещнаха в албанския град Драч днес

 

Политически ангажимент за интензивно регионално сътрудничество между страните от Западните Балкани и продължаване на икономическото партньорство в региона е обещанието на премиерите на страните от Западните Балкани, които се срещнаха в албанския град Драч днес.

„Съвместното изпълнение на икономическия план в региона ще означава създаване на по-голям пазар и по-голям интерес за правене на бизнес в нашите държави, а с това идват повече инвестиции и повече работни места”, каза македонският министър-председател Зоран Заев. Той затвърди ангажимента на Скопие към общите цели и заяви още, че новите мерки ще осигурят по-свободно движение на стоки и хора между страните, а това ще привлече към тях и европейски компании.

„Нашият регион иска мир и общо европейско бъдеще. Виждаме добър климат за сътрудничество”, коментира Заев. Днешната среща в Албания е посветена на регионалното сътрудничество и засилването на интеграционните процеси на Западните Балкани. Неин домакин ще бъде албанският премиер Еди Рама.

Сред ключовите участници в срещата са сръбският премиер Ана Бърнабич, председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина, Денис Звиздич черногорският премиер Душко Маркович, както и косовският премиер в оставка Иса Мустафа. В срещата се включи също еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Хан поздрави партньорството в региона и по-конкретно изрази задоволство от бързото решаване на дипломатическата криза между Скопие и Белград. „Бих искал подробно да се запозная с причините за този проблем, но е хубаво, че има топли отношения между лидерите на Македония и Сърбия и те показват желание за приятелство и разбиране”, каза той.

Еврокомисарят каза също, че създаването на регионална икономическа зона, която да подтикне икономическия ръст и да създаде нови работни места, е ключов приоритет за земите от Западните Балкани. Той напомни обаче, че регионалната икономическа интеграция не е и няма да бъде алтернатива на членството в Европейския съюз. Хан посочи, че Брюксел очаква от „западнобалканската шесторка” да работи върху ангажиментите, поети по време на срещата в Триест.

 

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Западните Балкани: Искаме общо европейско бъдеще”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *