Канада въвежда „трети пол“ в официалните документи

Канада въвежда „трети пол“ в официалните документи

Нововъведението влиза в сила в края на август първо от Министерство на имиграцията, а после от всички институции

 

 

Освен като мъж и жена, канадците вече ще могат да се самоопределят и като трети особен пол. Това става възможно след като правителството официално разреши третия пол, обозначен като Х, да може да се вписва във всички документи. Промяната ще бъде въведена най-напред в Министерството на имиграцията, а след това и във всички останали държавни институции, съобщава Дарик.

Целта била да се улесни получаването на паспорти, документи за пътуване или имиграционни документи, които съответстват най-добре на половата идентичност на хората, които не се идентифицират нито с мъжкия, нито с женски пол, се казва в изявление на канадското правителство.

През юни страната прие законопроект, който добавя „половата идентичност или изразяването на пола“ редом с расата, религията, възрастта сред мотивите за дискриминация, забранени от Канадската харта на правата.

Канадският министър на имиграцията Ахмед Хусен съобщи, че решението в официалните документи да може да се записва неутрален пол, е прието, за да може канадците да бъдат такива, каквито искат  и да живеят съобразно половата си идентичност, както и сами да изразяват каква е тя.

„Въвеждайки в официалните документи пола „Х” ние правим важна стъпка към постигането на равенство между всички канадци, независимо от тяхната полова принадлежност”, коментира Хусен.

Промяната ще бъде въведена още в края на този месец, първо от Министерството на имиграцията, а след това и от всички останали дълржавни институции.

По-рано  Канада разреши в имиграционните документи  чужденците да могат да се определят и с трети пол. В началото на юли министър председателят на страната Джъстин Трюдо обяви,  че обмисля вписване на неопределен вид пол в личните карти. Трюдо е и първият премиер, който се включи в гей парад в страната.

Първата държава в света, въвела официално в документите си трети неопределен пол „Х” е Австралия. Промяната бе въведена като мярка срещу сексуалната дискриминация, която да даде възможност на  транссексуалните и хората, които не искат да си определят половата принадлежност, да запълват с „ Х” графата „пол“ в документите за самоличност.

Армията на Канада използва Туитър, за да приветства новобранци от всякаква сексуална ориентация и полова идентичност само часове, след като американският президент Доналд Тръмп преди месец обяви, че ще забрани на транссексуалните да служат в армията, предаде агенция Ройтерс.

Туитът на канадските въоръжени сили от официалната страница на армията е придружен със снимка на група военни, които участват в парад със знамена с цветовете на дъгата, веещи се от оръжията им.

„Ние приветстваме канадци с всякаква сексуална ориентация и полова идентичност. Присъединете се към нас“, се посочва в туита, който включва и хаштагът „Различието е нашата сила“. Само за час публикацията е била споделена 2500 пъти, отбелязва Ройтерс.

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *