Съюзът на съдиите: Пагубно е създаване на безотчетна антикорупционна институция

Съюзът на съдиите: Пагубно е създаване на безотчетна антикорупционна институция

Съдиите напомнят, че политическата независимост е необходимо условие, на което ВСС не отговаря

 

„Създаване на самостоятелна, но безотчетна институция, която да се бори с корупцията, би било също така пагубно, както и създаването на зависима структура, подчинена на политическата конюнктура.“  Това се казва в становище на Съюза на съдиите в България (ССБ) по повод двата проекта за антикорупционен закон – на Министерството на правосъдието и на БСП.

Магистратите посочват още, че за успешна наказателна политика за разкриване, разследване и наказване на корупцията е необходима ефективна и независима съдебна власт. И напомнят, че Висшият съдебен съвет не отговаря на международните стандарти за политическа независимост.

„Силното политическо влияние върху управлението на съдебната власт винаги ще е пречка за резултатна борба с корупционните явления, включително и в средите на съда и прокуратурата“, пише в становището на ССБ.

„Една от най-тежките форми на корупционните прояви е политическата корупция, която се осъществява чрез използването на законодателни и управленски механизми. Основателно съмнение за такива практики възниква винаги, когато без легитимно и убедително обяснение се създават привилегии за определен кръг длъжностни лица. Като примери в това отношение могат да бъдат посочени изравняването на заплатите на членовете на ВСС с тези на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор или създаването на възможност за преместването им в други органи на съдебната власт без конкурс.“

Съдиите критикуват, че за предложената от БСП Агенция „Антикорупция“ не се предвижда конкретен механизъм или задължение за отчетност, нито на председателя или заместник-председателите, нито на Агенцията пред други органи на държавната власт, като например Народното събрание или президента. Настояват и при номинирането и избирането на председател на органа, който ще ръководи борбата с корупцията, да има ясни и прозрачни критерии.

„Създаването на специализирана структура, натоварена с разследващи функции, е усилие, което предстои да бъде подложено на обществена оценка. При всички положения, такова начинание трябва да се извършва в пълно съзвучие със сега съществуващия ред на наказателно преследване. Несъгласувани промени в наказателните закони, които се правят нецеленасочено и внасят значителни промени в процедурата и организацията на наказателното преследване, създават огромен риск от грешки и необмислени законодателни решения“, пишат съдиите.

„Съюзът на съдиите счита, че противодействието на корупцията е задача на цялото общество и отчита усилията, които се предлагат в тази насока“, се казва в становището на Съюза на съдиите в България.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *