Пак отказват на Георги Гатев допуск до класифицирана информация

Пак отказват на Георги Гатев допуск до класифицирана информация

ДАНС отне допуска на зам.-шефа на бюрото по разследвания след искане на прокуратурата

 

 

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е отхвърлила жалбата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Георги Гатев срещу отнетия му от ДАНС допуск до класифицирана информация. Решението на комисията е от вчера, когато е било и първото ѝ заседание по случая, съобщава „Дневник“.

Той ще го обжалва пред Върховния административен съд.

ДАНС отне допуска на зам.-шефа на бюрото по разследвания след искане на прокуратурата. Гатев обжалва решението на агенцията, но тя го потвърди.

Прокуратурата аргументира предложението си за отнема на допуска му със среща на Гатев с обвиняем магистрат в заведение, след която магистратът подал заявление да бъде проверено дали е подслушван незаконно. Той обаче не го написал сам, а това станало на компютъра на административния секретар на институцията. По същия начин било изготвено и заявление от друг подсъдим магистрат.

Единият от магистратите, на които Гатев е помагал, според държавното обвинение бил варненският съдия Светлозар Георгиев, който е подсъдим за натиск над колега. До процеса се стигна, след като магистратът бе подслушван заради дело, по което е бил съдия-докладчик, срещу бизнесмена и лидер на „Воля“ Веселин Марешки. Както и плевенският прокурор Димитър Захариев, който бе обвинен заради участие в престъпна група, за чийто ръководител държавното обвинение посочи Камен Балбузанов-Куката. Третият случай, в който според прокуратурата Гатев е помагал нерегламентирано на магистрат, засяга пловдивския прокурор Росен Каменов, за когото има предложение за дисциплинарно уволнение.

Шефът на бюрото Бойко Рашков пък твърди, че прокуратурата и ДАНС искат да ограничат контрола върху СРС-тата и затова е и атаката срещу Гатев и институцията.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *