БТК. Регистърът не отговаря, моля изчакайте

БТК. Регистърът не отговаря, моля изчакайте

Отборът на Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ е изправен пред пълен блокаж – не може да се впише като собственик на дял от своята компания-майка, а операцията ще трябва да получи одобрението и на синдиците на КТБ

Отборът на Спас Русев, Милен Велчев и руската банка ВТБ е изправен пред пълен блокаж в придвижването на казуса БТК. Най-големият телеком не може да се впише като собственик на дял в своята компания – майка „Вива Телеком България”. Това може и да изглежда като дребен детайл, но всъщност е сериозен проблем. Защото само това вписване може да даде документална обосновка за изпомпването на 30 млн. евро от оперативната компания нагоре по акционерната структура към крайните собственици.

Историята

Както „Студия Трансмедия“ първа информира, Българската телекомуникационна компания купи близо 16% от собственика си „Вива Телеком България“ в сделка за (според предварителните планове) 43 млн. лв. – трансакция с първото по веригата на собственост дружества в Люксембург InterV Investment вече е „договорена“.

Сделката беше отразена и в тримесечния отчет на БТК за периода януари – март 2017 г. В него показателят Net Cash Used in Investing Activities на БТК се увеличава с над 55 млн. лв. до 97.5 млн. лв. Според отчета на телекома това се дължи „главно на придобиването на акции във „Вива Телеком България” ЕООД.

Сделката е забележителна и е на ръба за закона, защото заобикаля забраните за придобиване на компании със средства от самите тях. Актуалните номинални собственици на БТК Спас Русев и Милен Велчев имат проблеми с погасяването на крeдитите, с които воденият от тях консорциум придоби контрол над първото по веригата на собственост дружества в Люксембург InterV Investment. Със сделка от август 2016 г. компанията Viva Telecom получи едноличен контрол над InterV Investment срещу 330 млн. евро. От тях 240 млн. евро са кредит от руската банка под санкции ВТБ, която е и акционер в InterV Investment чрез инвестиционното си поделение VTB Capital.

Обслужването на кредита към ВТБ обаче е трудно, а според източник на „Студия Трансмедия“ пари с източник БТК вече са използвани за плащане на лихви през ноември 2016 г.

Използването на средства от придобивана компания за нейното придобиване обаче е забранено от разпоредби на Търговския закон.

За да се избегнат забраните, в групата на БТК са опитали да отиграят сделката с препродажбата на миноритарен пакет акции от компанията – майка.

Тази сделка дълго беше не беше огласявана официално, а договорът за покупко – продажба не беше заявяван за вписване в ТР. Със заявка от 14 август управителят на „Вива Телеком България“ Спас Русев прави опит да впише промените.

Получава обаче отказ.

 

Забележителният отказ

А отказът е наистина потресаващ. Според длъжностните лица на Агенцията по вписванията според устава на компанията сделката между „Вива Телеком България“ и БТК е трябвало да бъде одобрена от Управителния съвет и Надзорния съвет на телекома. Такива протоколи от заседания на двата органа и одобрение на сделката от тях не са представени.

Версията на БТК е, че изпълнителният директор Атанас Добрев е действал според текст в устава на БТК, който му дава право като директор да може да взима самостоятелни решения единствено по въпроси, които не са от изричната компетентност на Управителния съвет и Надзорния съвет.

Но това не е точно така. Според източник на „Студия Трансмедия“, заемал висша позиция в мениджмънта на БТК, телекомът има разписани вътрешни правила, според които подобен тип сделки задължително минават през одобрението на УС и НС.

Според информация на „Студия Трансмедия“ разрешения от Управителния и Надзорния съвет на БТК не само че няма, но има и становища, които се противопоставят на сделката. Те са издадени от бившия главен юридически директор Русин Йорданов и бившия председател на НС адвокат Владимир Пенков.

Сделката е извършена на 10 февруари 2017 г. почти веднага, след като от УС на БТК са освободени двама от неговите членове, които са се противопоставяли на сделката и не са я считали нито за целесъобразна, нито за законосъобразна – Русин Йорданов и главният маркетингов директор Александър Грънчаров.

 

И това не е всичко

В отказа си да впише промяната в собствеността във „Вива Телеком България“ Агенцията по вписванията изисква предоставяне на съгласие от КТБ в качеството й на вписан заложен кредитор на особен залог върху дружествени дялове, вписан под номер 1 в ТР. КТБ е вписана наред с ВТБ като първи поред заложен кредитор със залог на всички дялове от капитала на „Вива Телеком България“ още при придобиването на БТК от Цветан Василев в края на 2012 г.

При поисканото заявление за вписване „Вива Телеком България“ и БТК са предоставили съгласие за вдигане на обезпечението само от VTB Capital. Което е логично предвид очакванията, че значителна част от изпомпаните от БТК (ще) се използват за погасяване на кредита, предоставен от ВТБ за покупката на водения номинално от Спас Русев консорциум.

Сега синдиците на КТБ изпадат в много неловко положение. Ще е много скандално те да дадат съгласие за заличаване на обезпечение върху ценен актив, учредено в полза на КТБ и то при условие, че КТБ има съдебен иск за връщане на заеми от 125 000 000 евро, използвани за придобиването на БТК през 2012 г.  Ако синдиците дадат съгласие, това би означавало, че българската държава съдейства на ВТБ за незаконното източване на БТК и в крайна сметка вместо да защитава интереса на данъкоплатците, защитава нелегитимни чужди интереси.

Ако пък синдиците се противопоставят на вдигането на обезпечението, това ще означава, че сделката между БТК и InterV Investment  за 16% от „Вива Телеком България“ няма как да бъде вписана.

Ако Търговският регистър откаже да впише БТК като собственик на платените вече дялове от нейния едноличен собственик, това ще значи, че БТК е платила огромна цена, без да придобие нищо насреща. Това е сериозно увреждане на интереса както на БТК, така и на нейните кредитори, включително на облигационерите, на които БТК дължи 400 млн. евро. Ако се окаже, че операцията е в нарушение и на задълженията на БТК по облигационния заем, това може да причини дефолт и предсрочна изискуемост. Това в значителна част обяснява и системното прикриване от всички страни по сделката на реално платената цена.

Снимка: vivacom.bg

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *