ЕС извади част от руските енергопроекти от санкциите на САЩ

ЕС извади част от руските енергопроекти от санкциите на САЩ

Летвата за допустимото руско участие в международните енергийни проекти бе вдигната от 10 до 33 процента

 

 

Благодарение на усилията на Евросъюза от санкциите на САЩ са извадени някои енергопроекти с участие на Русия, заяви пред радио Sputnik постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов, цитиран от РИА-Новости.

В началото на август американският президент Доналд Тръмп подписа законопроект за новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР. Германският външен министър Зигмар Габриел окачестви новите санкции като незаконни и отбеляза, че с тяхна помощ Вашингтон иска да разчисти място за американските енергоресурси.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че Брюксел ще защитава икономическите интереси на ЕС.

„За европейците коментарите на Белия дом не даваха еднозначна картина за санкциите. Тоест те смятат, че в самия закон има луфт. И този луфт в Евросъюза са склонни да възприемат като резултат от собствените им усилия по времето, когато законът минаваше през Конгреса“, поясни високопоставеният руски дипломат.

Той се съгласи, че в сравнение с първоначалния вариант на законопроекта Евросъюзът е успял „да попритъпи някои ръбове и да пооправи някои цифри“.

„Мога да посоча два примера, които най-много се набиват на очи. Една от клаузите е от най-чувствителните, включително за Русия – тя е за газопроводите. В първоначалния вариант бе отбелязано, че президентът е „длъжен“ да предприеме съответните стъпки. От ЕС твърдят, че благодарение именно на тяхната възпитателна работа с американците глаголът „shall“, който в дадения контекст се чете като „длъжен“, е сменен с глагола „may“, тоест „може“, разясни Владимир Чижов.

Освен това по думите му в крайния вариант летвата за допустимото руско участие в международните енергийни проекти бе вдигната от 10 до 33 процента. Това извади част от споразуменията извън пределите на закона.

„Но това не се отнася, разбира се, за „Северния поток-2“ и други наши потенциално големи замисли“, добави руският представител. Той подчерта, че на ЕС няма да му е толкова лесно да изработи единна позиция към санкциите заради кардинално различните позиции.

„Има държави, откъдето звучат твърде резки заявления, например от Берлин, от Париж, а това все пак са водещите страни от Евросъюза. И там този закон бе обявен за противоречащ на международното право. Но имаше и реакция на Варшава, на прибалтийските столици, където от радост всички изгубиха ума и дума от аплодисменти“, каза той.

Според Чижов ЕС няма да въвежда санкции срещу САЩ, въпреки загубите на европейския бизнес. По-скоро той ще мине към спазаряване на някакви изключения или договорености за неизползването на някои инструменти от закона, предположи Владимир Чижов.

Снимка: БГНЕС

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “ЕС извади част от руските енергопроекти от санкциите на САЩ”

  1. Така е Германия и Франция си знаят интересите и ще ги бранят със зъби и нокти! За тях може северен поток 1.2 за България не може Южен поток! Спирането на Южен поток е най голямата тъпотия която наште управници завършили ПУЦ сътвориха заедно с брюкселските зелки и с любезното съдействие на национални предатели и отвъд океански лобита! В резултат ще получаваме пак руски газ но с транзитна такса плащана на Турция!
    Нашият м-р предс„ май се усети че го пуснаха по пързалката ама късно! Сега всякакви коментари за газови хъбове
    и интерконектори са +“врабче в ръката и орел в небето“. Това е все едно да имаш каре аса на безкос и да влезеш вътре!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *