ДАНС и НАП погнаха и председателя на ВКС Лозан Панов

Лов на вещици

ДАНС и НАП погнаха и председателя на ВКС Лозан Панов

 

 

Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП) вече разследват председателя на ВКС Лозан Панов. От Сметната палата съобщиха за Канал 3, цитирани от „Епицентър“, че са подали надлежно и в срок информацията, че магистратът не е подал своята имотна декларация, така както е записано в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности.

Според тези медии Лозан Панов е отказал да представи имуществената си декларация пред Сметната палата, с което е нарушил чл. 2, ал. 1, т. 15 от Закона.

Новината, че председателят на ВКС не е подал декларацията си пред Сметната палата мина шумно преди два месеца. После стана ясно, че той е подал своята декларация пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Ето какво е записано в сайта на Върховния касационен съд от 16.06.2017 г. по повод кампанията срещу Лозан Панов и неговата декларация:

„От 2017 г. съдиите, прокурорите и следователите, включително председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор, не подават декларации пред Сметната палата, а в Инспектората към ВСС.

По повод на публикацията в страницата в Интернет на Сметната палата от 16.06.2017 г., според която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) попада в списъка на лицата, неподали в срок декларация или уведомление по реда на Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е необходимо да се уточни, че председателят на ВКС няма такова задължение.

От 1 януари 2017 г. за съдии, прокурори и следователи, включително председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главния прокурор, отпада задължението да подават декларации и уведомления в Сметната палата.

От същата дата те вече трябва да подават декларации за имущество и интереси, както и за промяна в декларираните обстоятелства в частта за интересите, пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Това е категорично посочено дори в прессъобщението на Сметната палата, публикувано в страницата на институцията в интернет на 12.01.2017 г.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *