Служители на „ЕМКО“ блокират международния път Е 79

Служители на „ЕМКО“ блокират международния път Е 79

Над 200 работници в поделението на оръжейна фирма „ЕМКО“ в Монтана, блокираха за 10 минути движението по международния път Е 79. Хората се вдигнаха на бунт заради замразения лиценз на предприятието и реалната опасност да останат без работа, въпреки големите поръчки, които имат, съобщава регионалното издание „Конкурент“.

Плановете на протестиращите са до края на седмицата всеки ден в 11 часа да преграждат международния път при изхода от Монтана към Враца.

Лицензът на „ЕМКО“ за производство и търговия с боеприпаси бе замразен заради установени редица нарушения и пропуски. Решение за това бе взето на заседанието на междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС на 25 юли. Лицензът е замразен за 6 месеца.

„Ние си вадим хляба в този завод. Ако продължат да ни мачкат, 1 300 души от поделенията в Монтана и Трявна ще останат без работа, а това значи глад за 1 300 семейства”, казаха протестиращите.

Собственик на „ЕМКО“ е Емилиян Гебрев, който като физическо лице и чрез компанията си претендира да е едноличен собственик на русенския военен завод „Дунарит“, който също е на път да остане без лиценз.

„ЕМКО“ поиска разрешение да придобие контрола над „Дунарит“ през април 2016 г., но сделката беше скандално блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която по онова време беше все още под председателството на приемания за близък до Делян Пеевски Петко Николов. По време на председателството на Николов КЗК се произнесе по няколко случая, в които беше намесен интерсът на Пеевски – „Булгартабак“, БТК, телевизията Канал 3 – и решенията бяха все в унисон с интересите на ДПС депутата.

Снимка от екрана Нова ТВ

 

Категории Общество, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *