СЕМ е отнела лицензите на ТВ Седем незаконно

СЕМ е отнела лицензите на ТВ Седем незаконно

СЕМ е отнел незаконно лицензията за телевизионна дейност на „ТВ Седем“ и „Балкан Българска Телевизия“, постанови петчленен състав на ВАС. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване пише сайтът WebCafe. Изданието цитира информацията по казуса, публикувана в блога на експерта по медийно право проф. Нели Огнянова.

Решението за отнемане на лиценза на ТВ Седем, включително за програмите TV7 и Super 7, беше взето през септември 2016 г. по предложение на членът на СЕМ Бетина Жотева заради откриването на производство по несъстоятелност на дружеството.

СЕМ прие, че е налице разминаване между данните в декларацията за получаване на лиценз и новите факти около търговското дружество – притежател на лиценза.

ВАС обаче посочва, че Законът за радиото и телевизията не позволява отнемане на лицензия заради откриване на производство по несъстоятелност. Прекратяването й може да се случи при евентуално постановено заличаване на дружеството от Търговския регистър с решение на съда.

Медиите на „ТВ Седем“ бяха свалени от ефир още през 2016 г. В същата година дружеството беше обявено в неплатежоспособност, след като компанията на бившия изпълнителен директор на телевизията Николай Бареков „Ноу Фрейм Медия България“ заведе дело за несъстоятелност срещу ТВ7, припомня WebCafe.

Сред останалите признати неплатени дългове на ТВ7 са 709 818 лв. за „Къртицата: Презареждане“, малко над 119 000 лв. за „Поверително от NL – Николета Лозанова“. И двете предавания са продукция на „Междинна станция“ на Иван Христов и Андрей Арнаудов.

Над 586 000 лева са дължими към НУРТС Диджитъл за разпространение на програмата. Най-големият кредитор на ТВ7 е Корпоративна търговска банка с иск на стойност 2.4 млн. евро.

СГС е установил, че към края на 2015 г. телевизията е разполагала със 125 хил. лв. в брой и активи на стойност 1.874 млн. лв., като по-голямата част от тях са заложени по кредита към КТБ.

Колаж: Медияпул

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *