Зидаро-мазачите на капитализЪма

Зидаро-мазачите на капитализЪма

 

 

Голямо мазало става тези дни. Някакви недошпакловани схеми са на път да пропукат цялата конструкция, сътворявана с много любов и с много народна пара от зидаро-мазачите на новия български капитализъм.

Същите, които са омазали България до неузнаваемост – вече собствените й жители не могат да я познаят, а и чак чужденците вече ги е срам заради нас.

Българската корупционна джунгла може да послужи за учебник. Да даде огромен емпиричен материал за анализ на начините за източване на държавни милиони. Не знам кой пример да дам по-напред – един от друг по-ярки и в същото време – все по-невидими за прокуратура, съд и медии.

Държавните пари във всяко едно направление са обект на неправомерни действия. Трябва да си много нагъл, за да твърдиш обратното, но ако не си нагъл, не ставаш за политик, нали така. Накъдето и да погледнем – няма пари. Няма за онкоболни, за дечица, за нормални улици и тротоари, за нормално производство на каквото и да било. Ня-ма!

От друга страна пък – съвсем си има – за тузарски автопарк на депутати и министри, за огромни заплати на същите, за раздута до уродливост администрация, за напълно незаслужени партийни субсидии, за захлебване на правилните медии, за изцяло законни консултантски услуги, извършвани от политици…

Всеки, който е бил в управлението на България в последните 28 години, трябва да отиде в ъгъла и да се срамува. Дълго, че и завинаги!

Да се срамува заради умиращите в мизерия баби и дядовци, заради бягащите от мизерията младежи и заради нежелаещите да знаят български език българчета, родени и растящи в други държави. Заради пустеещите китни села и заради обезобразените големи градове. Заради липсата на елементарен интелект, добиваща епидемични мащаби.

Но не, срамът е нещо непостижимо за зидаро-мазачите на съвременна България. Ако има да се строи нещо – некоя магистралка, некое съоръжение, нещо с повечко асфалт и бетон, там са. Защото, първо, там има пари. Второ, има за всички.

И ако някой надава вой, значи за него е нямало. Поне от това раздаване.

Ще кажете – цинизъм е да се мисли така. Да, цинизъм е. Но е още по-голям цинизъм две поколения управници от всички видове власти да се правят, че държавата е ОК. Защото хич не е.

Парадоксалното в цялата ситуация е, че ако ГЕРБ продължи да ровичка из далите фира бетонни чаши, може и да се размине с председателството.

И тогава?

Кой ще ни даде париииии…

 

Категории МненияЕтикети , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *